Црква Вазнесења Господњег у Копривни

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Вазнесења Господњег
Црква Вазнесења Господњег
Црква Вазнесења Господњег у Копривни
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија зворничко-тузланска
ОснивачСтајо Стајић
ПосвећенВазнесењу Господњем
Локација
МестоКопривна
Држава Република Српска

Црква Вазнесења Господњег у Копривни, насељеном месту на територији општине Модрича, припада Епархији зворничко–тузланској Српске православне цркве.

Историјат[уреди | уреди извор]

Црква Вазнесења Господњег у Копривни је димензија 14×7 метара, представља најстарији православни храм.[1] Градња је започета 1870. године, а завршена је 1874.[2] Пре почетка изградње затражена је дозвола од турских власти, који су дозволили да се храм подигне према њиховим условима, да до пола буде укопан у земљу, да има велика и висока улазна врата како би коњаник ушао у цркву на коњу и да храм буде величине „једне телеће коже”.[2] Тадашњи кнез села Стајо Стајић је преузео одговорност и наредио радницима да се не придржавају правила турских власти, обећавши да ће сам сносити казну. Када су Турци дошли црква је била у изградњи, нису је срушили, али су кнеза одвели у тамницу где су га везали у букагије.[3] Када је пуштен из тамнице, поживео је неколико месеци и присуствовао је светој литургији у новоме храму, преминуо је 1883. године.[2]

Године 2010. се излио оближњи поток Велика река и црква је поплављена, вода је достигла висину од 20 cm и оштећен је живопис и инвентар од дрвета.[2] Иконостас од белог аранђеловачког камена је израдио Ибро Грабовица из Модриче, а иконе на иконостасу је осликао монах Павле Калањ из манастира Прасквица у Црној Гори.[2] Живопис у храму је радио Гојко Ристановић из Београда 1997—98. године.[2] Храм и порта су обновљени 2010—2012. године, након чега га је освештао 28. јула 2012. године надлежни епископ зворничко-тузлански Василије Качавенда.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Црква Вазнесења Господњег у Копривни | Туристичка организација Републике Српске” (на језику: српски). Приступљено 2021-11-17. 
  2. ^ а б в г д ђ е linksistem.com. „Копривљанска”. www.eparhijazt.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-11-17. 
  3. ^ „Света Архијерејска Литургија у Копривни на Требави | Српскa Православнa Црквa [Званични сајт]”. www.spc.rs (на језику: српски). Архивирано из оригинала 17. 11. 2021. г. Приступљено 2021-11-17. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]