Чесапик ретривер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Чесапик ретривер
Cizopik Retriver.JPG
Држава порекла САД (Мериленд)
Особине
Тежина Мужјак 29,5-36,3 kg
Женка 25-32 kg
Висина Мужјак 58-66 cm
Женка 53-61 cm
Боја између жуто смеђе и тамно смеђе.

Чесапик ретривер (енгл. Chesapeake Bay Retriever) се развио дуж залива Чесапик током 19. века, ловећи водене птице под најнеповољнијим временским и воденим условима. Подједнако добро ради на земљи и у води. Карактеристика расе је специфичан длачни покривач, који омогућава чизопику да обавља своју дужност са лакоћом, спретношћу и издржљивошћу. На глави чизопика лобања је широка и округласта са средње израженим стопом. Вилице требају бити довољно дугачке и снажне да мирно и нежно ухвате велику птицу. Дупла длака састављена од кратке, оштре, таласасте спољне длаке и густе, фине, вунасте подлаке, која садржи у себи обиље природних уља, што је идеално „одело“ за сурове ледене временске услове, у којима чесапик често ради. Тело чесапика је јако, добро избалансирано, снажне конструкције, умерене величине и средње дужине тела и ногу, дубоког и широког грудног коша, плећке са пуном слободом покрета, без показивања слабости у било којим цртама, нарочито у задњем делу. Снажан, мада не на рачун окретности и издржљивости.[1][2][3]

Величина и супстанца не требају бити претерани, јер је то радни ретривер, активне природе. Расна одлика су и веома јасне очи, жућкасте или боје ћилибара. Задњи део је виши или незнатно виши од плећки. Дупла длака која има тенденцију таласастости само на плећкама, врату, леђима и бутинама. Чесапикова вредност је у сјајној веселој нарави, интелигенцији, потпуно добре нарави, по природи веран заштитник. Нагињање екстремној плашљивости или екстремној агресивности је непожељно код сваке ловачке расе или расе за пратњу.

Ови пси су љубазни, несебични и храбри, тврдоглави, опрезни, пуни енергије и несташни. Заљубљени су у воду. Доминантни су и тврдоглави (особито мужјаци), па ако немате пуно искуства са псима овај пас и није за вас. Власник овог пса мора показати ко је газда, а одгој мора бити доследан и пун љубави. Ова раса треба доста кретања. Нарочито воле пливати, апортирати и наравно ловити и то поготово у води. Способност пливања је код њих повећана због кожица између прстију.

Спољашњост[уреди]

Чесапик ретривер треба имати интелигентан израз, очи су средње величине, веома јасне, жућкасте или боје ћилибара, широко постављене. Уши требају бити мале, добро постављене на главу, слободно висеће, средње одлакане. Лобања је широка и округласта са средње израженим стопом, нос средње кратак. Њушка је приближно исте дужине као и лобања, сужава се али врх није оштар. Усне су танке, нису висеће. Преферира се маказасто зубало, али се прихвата и кљештасто.

Чесапик ретривер

Врат: Треба бити средње дужине, са снажном мускулатуром, добро уклопљен у плећке.

Горња линија: Треба изгледати да је задњи део виши или благо виши од лопатица.

Леђа: Требају бити кратка, добро повезана и пуна снаге.

Грудни кош: Треба бити јак, дубок и широк. Ребарни кавез бачваст, округао и дубок.

Тело: Средње је дужине, никада здепасто, ни шаранасто, али доњи део је пре улегнут, док би бокови требало да буду добро наборани.

Реп: Средње дужине, тежак у основи. Реп треба бити раван или благо завијен и не треба бити завијен изнад леђа или са стране умотан.

Предњи део: Не треба постојати знак слабости у предњем делу.

Плећке: Требају бити косе са пуном слободом у акцији. Пун снаге без икаквих ограничења у кретању.

Ноге: Требају бити средње дуге и равне, са добрим костима и мишићима. Дошапље благо савијена, средње дужине. Предње ноге су равне, гледано од напред и од позади. Заперци на предњим ногама могу се уклонити. Добро спојене кожицом за пливање, зечје шапе, требају бити добре величине, са добро заобљеним и затвореним прстима.

Задњи део: Добар задњи део је неопходан. Требају изгледати пуније и снажније од предњих ногу. Без икаквог знака слабости у задњем делу. Задњи део треба бити нарочито снажан и гибак да потисну снагу за пливање. Ноге су средње дужине и равне, са добрим костима, као и мишићима. Колена требају бити добро углована. Средње дуго растојање од скочног зглоба до земље. Задње ноге су равне ако се посматрају од напред и од позади. Заперци, ако их има свакако морају бити уклоњени.

Длака: Длака треба бити дебела и кратка, нигде преко 3,81 цм дуга, са густом, фином, вунастом подлаком. Длака на личном делу и ногама треба бити врло кратка и равна, само на плећкама, врату, леђима и бутинама показује знаке таласастости. Умерена одлаканост зад- њице и репа је дозвољена. Грађа длаке чизопика је веома важна јер је он навинут да лови по свим врстама неповољних временских прилика, често радећи по леду и снегу. Уље, оштра спољна длака и вунаста подлака су од пресудне важности заштите, да хладна вода не дође до чизопикове коже, и помогне му да се брзо осуши. Чесапикова длака треба бити отпорна на воду, по прилици као и перје птице. Када чесапик стресе воду, она се не задржава у длаци, која остаје само влажна.

Боја: Боја чесапик ретривер мора бити колико је то могуће више прилагођена околини у којој ради. Свака браон боја, од тамно смеђе до боје сена је прихватљива. Преферира се чиста боја чизопика. Ниједна боја нема предност над другом. Бела мрља на грудима, стомаку, прстима или задњој страни шапа (одмах изнад великог јастучића) је допуштена, али је боља што мања мрља, јер се преферира чиста боја. Боја длаке и њена грађа, морају бити разматране при оцењивању на судијском столу или у рингу. Ожиљци из лова се не кажњавају.

Кретање[уреди]

Корак мора бити раван, кретање слободно без напора, одајући утисак велике снаге и чврстине. Гледано са стране треба бити добро пружајуће без ограничења кретања, од напред и од позади са добром еластичношћу колених и скочних зглобова. У долажењу не срне одавати знаке лабавих лактова. Када се чизопик у кретању удаљава, не треба да показује знаке крављих скочних зглобова од позади. Како брзина расте шапе имају тенденцију да се приближавају средњој линији.

Темперамент[уреди]

Чесапик ретривер треба изгледати живахно, веселе нарави, са интелигентним изразом. Храбар и расположен за рад, опрезан, доброг њуха, интелигентан, воли воду, свеукупно пун квалитета, више од других, а нарав свакако мора имати примарно место у разматрању селекције и узгоја чизопик ретривера.

Референце[уреди]

  1. ^ „FCI Breeds nomenclature“. 2009 Приступљено 18. 4. 2010. 
  2. ^ The Complete Dog Book. New York: Ballantine Books. 2006. стр. 14. ISBN 978-0-345-47626-5. 
  3. ^ „Gundog Group, The Kennel Club (UK)“. 3. 5. 2006. Приступљено 19. 1. 2009. 

Литература[уреди]

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]