Sila entropije

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Sile entropije)
Difuzija sa mikroskopske i makroskopske tačke gledišta. Inicijalno, molekuli rastvorka su na levoj strani barijere (ljubičaste linije) i nisu prisutni na desnoj strani. Uklanjanjem barijere dolazi do difuzije rastvorka koji popunjava ceo kontejner. Gore: Jedan molekul se randomno kreće. Sredina: U prisustvu više molekula, postoji statistički trend da rastvorak uniformno popuni kontejner. Dole: U prisustvu enormnog broja molekula rastvorka gibi se radomnost. Izgleda kao da se rastvorak kreće ravnomerno i deterministički iz oblasti sa visokom koncentracijom u oblast niske koncentracije. Ne postoji mikroskopska sila koja gura molekule na desno, mada se stiče takav utisak sa donjeg panela. Ta lažna sila se naziva entropskom silom.

U fizici, sila entropije koja deluje na sistem je fenomenološka sila koja proizilazi iz statističke tendencije celokupnog sistema da poveća svoju entropiju. Ona nije rezultat dejstva specifične fundamentalne mikroskopske sile.[1]

Matematička formulacija[уреди | уреди извор]

U kanoničkom ansamblu, sila entropije vezana za particiju makrostanja se definiše kao:[2][3]

gde je temperatura, je entropija vezana za makrostanje i je postojeće makrostanje.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ A history of thermodynamics: the doctrine of energy and entropy by Ingo Müller, p115
  2. ^ Causal entropic forces Архивирано на сајту Wayback Machine (11. јануар 2020), Alex Wissner-Gross, Physical Review Letters 110, 168702 (2013)
  3. ^ On the origin of gravity and the laws of Newton, Erik Verlinde