Ђорђе Ђока Радак

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ђорђе Ђока Радак
Đorđe Radak.jpg
Ђорђе Ђока Радак
Датум рођења1823.
Датум смрти1906.

Ђорђе Ђока Радак (Велика Кикинда, 20. август 1823 — Велика Кикинда, 31. јануар 1906) био је велики добротвор и српски патриота из Кикинде.

Биографија[уреди | уреди извор]

Ђорђе Ђока Радак је један од најпознатијих чланова старе кикиндске породице Радак.[1] Основну школу је завршио у Кикинди, трговину у Бечеју, Сомбору и Вршцу, гимназију у Сегедину, Дебрецину и Кечкемету, права у Братислави и Бечу. Био је судија у Темишвару, сенатор Башаида и изабрани представник вароши. Једно време радио је као адвокат, а касније је био земљопоседник.

Организатор је Велике буне у Кикинди 1848. године. Био је учесник Мајске скупштине у Карловцима и члан Главног одбора народног покрета. Кикинду је представљао на Благовештенском сабору 1861. године.

Један је од оснивача ДЗНМ „Гусле” 1876. године. Помогао је рођаку Јовану Радаку да покрене штампарију. Био је први уредник „Великокикиндског календара” и писао текстове за ово јавно гласило од 1881. до 1887. године. Писао је песме.

Бавећи се адвокатуром и пољопривредом стекао је велико богатство. Као добротвор завештао је своје имање многим српским удружењима. Тако је помогао Српском учитељском интернату, изградњи Српске женске учитељске школе у Великој Кикинди, српским занатлијским кћерима при удаји, сиромашним ученицима Србима и многим другим. Књижевном фонду Матице српске завештао је око 100 књига међу којима је било и јединих сачуваних примерака.

Његов директан потомак је математичар и писац Владислав Радак (1987).

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Помен знаменитом Кикинђанину”. ТВ Рубин. Приступљено 14. 10. 2017. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Грујић, Мирослав (2014). „Моја Кикинда - откријмо где живимо” Народни музеј Кикинда
  • Дејанац, Душан (2004). „Лексикон познатих Кикинђана” Историјско-завичајно друштво „Кинђа” Кикинда
  • Рајков, Миливој (2003). „Историја града Кикинде до 1918. године” Историјски архив, Кикинда
  • Стајић, Васа (1989). „Великокикиндски диштрикт 1776—1876.” Матица српска, Књижевна заједница Кикинде