Јапански борац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јапански борац
Wystawa Rybnik 02.10.2011 tosa inu 1pl.jpg
Други називи тоса, тоса-ину
Држава порекла Јапан
Надимци тоса
Особине
Висина Мужјак минимална 60
Женка минимална 55
Длака кратка
Боја црвена, боја кајсије, црна и тиграста
Окот 5
Животни век 10-12

Јапански борац, познатији као тоса или тоса-ину (јап. 土佐闘犬) је раса паса пореклом из Јапана. Према ФЦИ класификацији сврстан је у другу ФЦИ групу међу молосе.[1]

Изглед[уреди]

Јапански борац је велика и снажна пасмина. Има велику главу која је делимично клинастог облика. Такође карактеристични су и набори на челу, опуштене уши које висе поред образа. Тело му је дугачко и мишићаво. Реп му је дугачак а длака је кратка.[2]

Здравље[уреди]

Јапански борац живи у просеку од десет до дванаест година. Код њега се најчешће јављају проблеми са очима, надимањем и зглобовима.

Нега[уреди]

С обзиром да има кратку длаку није му потребна већа нега длаке. Довољно га је повремено очешљати. Неколико пута годишње се мало лиња.

Историја[уреди]

Ова пасмина је настала у деветнаестом веку укрштањем јапанске пасмине шикоку са псима из Европе. Између осталог коришћени су булдози, енглески мастифи, немачки поентери, и немачке доге. Према неким изворима за стварању ове пасмине коришћени су и бернардинци као и бул теријери. Јапански борац је као што му и име говори створен за борбе паса. Борбе у којима учествују јапански борци су легалне у Јапану.

Референце[уреди]

  1. Друга ФЦИ група, Приступљено 4. 5. 2013.
  2. Подаци о јапанском борцу на сајту Greatbreeds.com, Приступљено 4. 5. 2013.

Спољашње везе[уреди]