Једног лета (стрип)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Једног лета је 15. епизода стрип серијала Кен Паркер објављена у Лунов магнус стрипу бр. 481. из новембра 1981. године.[1] Имала је 93 стране и коштала 18 динара (0,96 ДЕМ; 0,46$). Епизоду је нацртао Иво Милацо, а сценарио написао Ђ. Берарди. За насловну страну употребљена је комбинација два кадра из епизоде са стране 39.[2]

Насловна страна ЛМС-481: Једног лета, 1981.
Оригинална насловница епизоде: Uomini, bestie ed eroi. Аутор: Ivo Milazzo, 1978.

Оригинална епизода[уреди]

Оригинална епизода објављена је у септембру 1978. године под насловом Људи, стока и јунаци (Uomini, bestie ed eroi).[3][4] Издавач је била италијанска кућа Cepim. Коштала је 400 лира (0,51$;

Кратак садржај[уреди]

Након што су купили стоку у Доџ Ситију, Кен и Пат долазе локални салун у потрази за сточарима који ће им помоћи да отерају стоку до Сијукс Фолса. Након што упознаје читаву плејаду познатих ликова из других стрипова, укључујући и сопствене ауторе (Милаца и Берардија), Кен не успева да нађе сточаре. За то време, Пат, која чека Кена исред салуна, успева да нађе четворицу. Касније им се придружује Ирвинг Локард, револвераш у бекству за којим трага локални шериф.

После напорног пута (сукоба са индијанциама и разбојницима), група стиже на ранч који је Пат купила у претходној епизоди (ЛМС-476), након чега Пат сазнаје да их Кен напушта.

Однос Кена и Пат[уреди]

Кадар из ЛМС-481: Растанак Кена и Пат.

На крају епизоде Кен напушта Пат. Иако се током епизоде њихов однос не мења (Пат је и даље исфрустрирана што Кен не обраћа пажњу на њу онако како би она хтела), на самом крају, Пат прихвата његов одлазак. Када га Пат преклиње да остане, Кен јој одговара: ”Постоји ранч и крдо који представљају твоју будућност, постоје и два човека којима си потребна, и постоји дечак који те воли”. (Ова последња реченица је из несхватљивих разлога избачена из превода на српски језик.)[5] Скрхана болом, Пат прихвата Кенов одлазак. Последња страница епизоде представља вероватно најдирљивији стрип-моменат у 22 године дугој историји Лунов магнус стрипа и Златне серије.

После ове епизоде, Пат О Шејн се више ниакда није појавила у серијалу.

Ликови из других стрипова[уреди]

У овој епизоди појављује се читав низ стрип јунака из других (углавном италијанских) вестерн стрипова. Редом се појављују: Кит Карсон, Циско Кид и Панчо, Пекос Бил, Наредник Кирк, Сандеј и Мортимер, Кит Тигер Џек и Кит Вилер Текс Вилер и његови пријатељи, Тим Картер (Тим И Дасти), Кит Телер (Мали Ренџер), Коко Бил, Рик О Шај, Роки Ракдер и Команча, Рандал, Капетан Мики, Кит Ходгин, Загор, Лари Јума, Талични Том и Поручник Блубери.[5] Нажалост, због цензуре, неки од њих се не појављују и у ЛМС-издању.

У епизоди се поjављују и сами аутори стрипа — Милацо и Берарди. (Много година касније, појавиће се у епизоди Земља хероја.)

Претходна и наредна епизода[уреди]

Овој епизоди претходила је епизода Нокаут (ЛМС-476), док је након ње уследила епизода Завера Команча (ЛМС-487). Списак и кратак садрај свих епизода ЛМС-серијала Кен Паркера доступан је овде.

Реприза у Србији[уреди]

Ова епизода је први пут репризирана у Србији у марту 2019. год. у издању издавачке куће Darkwood.[6] Епизода је објављена у књизи бр. 8. заједно са епизодом Немилосрдни Буч (ЛМС-487 Завера Команча). Цена тврдог издања износила је 1.290 динара (10,9 €; 12,4 $).[7]

Фусноте[уреди]

  1. ^ Списак свих епизода ЛМС-а може се погледати овде.
  2. ^ Списак свих епизода Кен Паркера објављених у бившој Југославији и Србији може се погледати овде.
  3. ^ Списак оригиналних епизода доступан је овде.
  4. ^ Још један списак оригиналних епизода се може видети овде: http://chemako-comics.blogspot.co.at/p/la-storia-di-ken-parker.html. Приступљено 16.12.2016.
  5. 5,0 5,1 Погледати: http://www.stripovi.com/recenzije/ken-parker-kp-lib-15-ljudi-stoka-i-junaci/219/ Приступљено: 16.12.2016. год.
  6. ^ Списак свих реприза Кен Паркера у издању Darwooda може се погледати овде.
  7. ^ Податке о књизи могуће је наћи овде: http://darkwood.co.rs/izdanja/serijali/ken-parker/ken-parker-08-2/ (Приступљено: 16.03.2019)