Јонци

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Положај древне Јоније на обали данашње Турске.

Јонци (стгрч. Ἴωνες) су били једна од четири групе становништва на које су древни Грци дијелили Хелене, заједно са Дорцима, Еолцима и Ахајцима.[1]

"Јонци" и "јонски" је израз који је у класичном периоду имао два значења. У ужем значењу је означавао заједнице које су користиле јонски дијалект, а које су биле смјештене на острвима између Грчке и Анадолије, односно на малоазијској обали, а које су представљале историјску регију звану Јонија. Грци су сматрали да су становници Јоније потомци колониста с Пелопонеза који су своју постојбину препустили Дорцима, односно потомци Атињана који су учинили исто. У ширем смислу Јонци су означавали све говорнике јонског, атичког (језика који се говорио у Атини) те свих дијалеката из данашње групе источног грчког.

Друге двије језичне/културне групе класичног периода су представљали Дорци и Еолци, а све три групе су заједно биле познате као Хелени. Јонци су били углавном смјештени на обалама Егејско море и већини Егејских острва. Еолци су живјели у Беоцији, на Лезбосу те још неким отоцима и дијеловима малоазијске обале. Дорци су живјели у Македонији, Пелопонезу, Криту, Родосу те на острвима Дорског Хексаполиса, као и мањем дијелу малоазијске обале.

Према грчким легендама, Јонију су колонизирали Јонци избачени с грчког копна захваљујући дорској инвазији у Херојском добу. Јонци су према миту потекли од Јона, син Ксутовог, сина Хеленовог (митског праоца свих Хелена, чији су синови били Еол и Дор).

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Apollodorus I, 7.3

Литература[уреди | уреди извор]

  • J.A.R Munro. "Pelasgians and Ionians". The Journal of Hellenic Studies, 1934 (JSTOR).
  • R.M. Cook. "Ionia and Greece in the Eighth and Seventh Centuries B.C." The Journal of Hellenic Studies, 1946 (JSTOR).

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Myres, John Linton (1910—1911). „Ionians”. The Encyclopædia Britannica: a Dictionary of Arts, Sciences, Literature and General Information. 14 (11 изд.). Cambridge, England and New York (printed): Cambridge University Press, Online Encyclopedia. стр. 730—731. Архивирано из оригинала на датум 7. 1. 2011. Приступљено 10. 1. 2008.