Јофикатор

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Јофикатор (рус. Ёфикатор) је компјутерски програм или додатак за текст едитор који враћа ћирилично слово "Ё" (руски изговор: јо) у руским текстовима на места где је "Е" (руски изговор: је) било коришћено уместо њега. Већина новина и издавача користе „Е“ у свим контекстима, претпостављајући да образовани читалац може да утврди које би слово требало користити. То ствара велики број хомографа (који нису и хомофони), што и јесте проблем који јофикатор треба да исправи.

Проблем избора између Ё и Е у руском правопису може бити веома комплексан и захтевати дубинску анализу контекста. Због тога још није могуће направити јофикаторе који могу да аутоматски реше овај проблем. Постојећи јофикатори[1][2][3] се ослањају на посебно направљене базе података руских речи које садрже слово "Ё", и мењају „Е“ у "Ё" само у недвосмисленим случајевима ("непотпуна" или "брза јофикација") или раде интерактивно остављајући избор кориснику у двосмисленим случајевима (као, на пример, избор између "все" — "свако“ и "всё" — „све").

Израз „јофикатор“ се такође користи да означи особу која мења Е у Ё, или, у ширем смислу речи, особу која подржава коришћење слова Ё[4].

Референце[уреди]

  1. ^ (на језику: руски) Yoficator «Yo» by Vladimir Ivanov.
  2. ^ (на језику: руски) «Пишите по-русски» — макрос Николая К. для восстановления буквы «ё» в документах Microsoft Word.
  3. ^ (на језику: руски) Ёфицирующие скрипты Евгения Миньковского для текстовых редакторов VIM и XEmacs.
  4. ^ (на језику: руски) «О букве Ё и её проблемах» — сайт «главного ёфикатора России» Виктора Трофимовича Чумакова