Љуан Кока

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Љуан Кока
Датум рођења(1960-02-16)16. фебруар 1960.(60 год.)
Место рођењаПризрен
ФНРЈ

Љуан Кока (Призрен, 16. фебруар 1960) је ромски сценариста, новинар, политиколог и политичар из Србије. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду, а специјализацију завршио у Њу Делхију, Индија.

Остварио значајну каријеру као медијски и друштвено-политички радник, нарочито на пољу заштите националних и етничких мањина. Као представник косовско-метохијских мањина учествовао је у преговорима на Међународној конференцији о решавању косовске кризе, одржане у замку Рамбује код Париза 1999. године.

Данас ради у Министарству за људска и мањинска права Републике Србије, у Секретаријату за спровођење националне стратегије Рома.

Сценаристика[уреди]

Аутор је документарног филма о страдању Рома у Јасеновцу „А ти, Боже, преживи“, за који је добио трећу награду на телевизијском фестивалу у Неуму 1988. године.

Као запажени сценариста, стрипом се бавио од 1983. до 1987. објављујући у Ју стрип магазину. Најважнији стрипски серијали су му „Ворлох“ и „Нити снова о моћи“ са цртачем Зораном Туцићем и „Shine on you crazy diamond“ (1986-1987) са цртачем Вујадином Радовановићем.

Извори[уреди]