Џејн Боулс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Џејн Боулс
Датум рођења (1917-02-22)22. фебруар 1917.
Место рођења Њујорк
Њујорк, САД
Датум смрти 4. мај 1973.(1973-05-04) (55/56 год.)
Место смрти Малага
Шпанија
Утицао на Труман Капоте, Тенеси Вилијамс, Џон Ешбери, Пол Боулс
Утицаји од Луј-Фердинанд Селин, Ернест Хемингвеј
Најважнија дела
Две озбиљне даме (1943)

Џејн Боулс (енгл. Jane Bowles; Њујорк, 12. фебруар 1917 - Малага, 4. мај 1973) била је америчка књижевница. Рођена у њујоршкој јеврејској породици, Боулс је рано пронашла спас од сопствених страхова и несигурности у књижевности. Заједно са својим супругом књижевником Полом Боулсом путовала је по свету и често мењала место пребивалишта. Најдуже су живели у Мароку. Духовита и склона изненађењима, водила је богат друштвени живот, окупивши око себе велики број уметника и интелектуалаца. Пошто се већи део живота борила са стваралачком блокадом, њен књижевни опус није велики. Написала је роман Две озбиљне даме, драму Летњиковац и збирку приповедака Обична задовољства. Иако је утицала на књижевнике попут Тенесија Вилијамса, Трумана Капотеа и Џона Ешберија, остала је непризната за живота.[1] Књижевну репутацију и признања стекла је након смрти.

Биографија[уреди]

Рођена је у јеврејској породици у Њујорку 22. фебруара 1917, као дете Сиднија Ауера и Клер Стајер. Детињство је провела у Вудмиру, држава Њујорк. Као тинејџерка оболела је од туберкулозног артритиса колена, те ју је мајка одвела у Швајцарску на лечење.[2] У овом периоду развила је страст према књижевности. Њено упознавање са француским књижевником Луј-Фернинадом Селином пресудно је утицало на одабир позива писца.[1] Пред крај тинејџерског доба вратила се у Њујорк, где је постала део боемских кругова Гринвич Вилиџа.[3] Упознала је књижевника и композитора Пола Боулса 1937, за кога се удала 1938. Брак је конзумиран првих годину дана брачног живота, након чега су живели као пријатељи, имајући махом хомосексуалне везе изван брака.[1] Медени месец су провели у Мексику, где ће се одигравати радња њеног јединог романа Две озбиљне даме. Брачни пар је потом отпутово у Париз, а затим поново у Мексико 1938. У Мексику је и започела везу са Хелвитом Перкинс.

Роман Две озбиљне даме изашао је 1943. Књижевна критика и читалачка публика га је дочекала равнодушно.[3] У првој половини четрдестих година дведестог века брачни пар је живео у Њујорку, да би се 1948. преселили у Мароко. Тамо је имала страствену и компликовану везу са локалном бедуинком Шерифом.[2] На кратко се вратила у Њујорк, да би присуствовала премијерном извођењу сопствене драме Летњиковац. Представа је била критички и комерцијални фијаско. У наредним годинама усредсредила се на писање кратких прича. Такође је желела да напише још један роман, али у томе није успела због стваралачке блокаде, алкохолизма и вођења богатог друштвеног живота. Доживела је снажни мождани удар 1957. који јој је ослабио вид и делимично парализовао.[2] Остатак живота неуспешно се борила да напише још неко књижевно дело. Умрла је 4. маја 1957. Књижевно признање стекла је после смрти.

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]