Абрахам Бројгел

С Википедије, слободне енциклопедије
Абрахам Бројгел
Abraham Brueghel - Sculptural Cartouche with Garland.jpg
Могући аутопортрет Абрахама Бројгела
Датум рођења(1631-11-28)28. новембар 1631. (датум крштења)
Место рођењаАнтверпен
Датум смрти1690.
Место смртиНапуљ
Абрахам Бројгел „Букет цвећа у бакарној вази“, 1670.

Абрахам Бројгел (хол. Abraham Brueghel; 16311690) био је сликар из познате фламанске породице уметника, син Јана Бројгела Млађег, унук Јана Бројгела Старијег и праунук Питера Бројгела Старијег.

Абрахам се родио у Антверпену у Белгији, где је провео већи део своје младости. Сликарску поуку примио је од својега оца Јана Бројгела Млађег. Абрахам је већ као младић постао познат као врло талентовани уметник.

Године 1649. у доба од само 18 година, отишао је у Италију сликати по наруџби за сицилскога принца. То је била прва од многих наруџби у којима је Абрахам приказао своју уметничку вештину у сликању и цртању мртвих природа, најчешће цвећа.[1]

Десет година касније преселио је у Рим те се убрзо оженио. Наставио је сликати углавном мртве природе те је због својих уметничких способности 1670. године позван на Академију Светог Луке - римску академију намењену вишем образовању уметника.[2] Годину дана касније преселио је у Напуљ, у којему је живео до своје смрти 1690. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Ontdek schilder, tekenaar, graveur (prentmaker) Abraham Brueghel”. rkd.nl (на језику: холандски). Приступљено 2021-01-24. 
  2. ^ DBNL. „Arnold Houbraken, De groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen (3 delen) · dbnl”. DBNL (на језику: холандски). Приступљено 2021-01-24. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]