Аждахак

С Википедије, слободне енциклопедије
Аждахак
јерм. Աժդահակ
Вулканска купа Аждахак
Географске карактеристике
Ндм. висина3.597,3 m
Географија
Државе Јерменија
ПокрајинеГехаркуник
РегијеЈерменска висораван
ГрупаГегамске планине
Геологија
Врста планиневулканска купа
Аждахак на карти Јерменије
Аждахак
Аждахак

Аждахак (јерм. Աժդահակ) је угашена вулканска купа и највиши врх Гегамских планина, са надморском висином од 3.597 метара. Последња ерупција десила се око 1900. п. н. е. (са степеном одступања од +/- 1000 година).[1] Налази се у источном делу Јерменске висоравни, у подручју јерменског марза Гехаркуник.

После Арагаца и Капуџуха, Аждахак је трећи по висини планински врх у Јерменији.

У кратеру на самом врху налази се малено језеро, димензија 150х110 м, које се храни топљењем снега (површина језера лежи на надморској висини од 3.509 м), а 6 км северније је прелепо планинско језеро Акналич. Са врха се пружа поглед на цео ланац Гегамских планина и језеро Севан, а могу се видети и врхови Арагаца и Арарата.

Име потиче од персијске речи која означава нешто велико и гигантско. Иако је подручје веома интересантно у туристичком смислу, број посетилаца је ограничен због изолованости терена и лоше саобраћајне инфрасруктуре.

Геологија[уреди | уреди извор]

У својој основи, вулканска купа Аждахака је пречника од око 1.600 метара, а у односу на остатак Гегамског платоа издиже се око 370 метара. Површина коју је лавом засуо овај вулкан је око 8 км². Купа је изграђена од пешчара, лапила, пепела, стврднуте лаве и другим облицима вулканског материјала.

Пречник кратера је око 500 метара, а највећа дубина 90 метара. На источним обронцима на надморској висини од око 3.470 м налази се паразитски кратер из ког се лава у јаким потоцима кретала ка истоку и североистоку. Још две мање паразитске купе се налазе на јужним и југоисточним обронцима.

Петроглифи[уреди | уреди извор]

Доказ најранијих људских насеља на овом подручју су бројни петроглифи пронађени на стенама на надморској висини измђе 2.600 и 3.200 метара. На тим праисторијским сликама углавном доминирају мотиви везани за свакодневне људске активности, попут лова, битака или плесова, а бројни су и симболи који представљају разна божанства, митолошке појаве али и небеска тела.[2]

Кратер Аждахака са језером у средини

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ "Ghegam Ridge". Архивирано на сајту Wayback Machine (3. фебруар 2012) Global Volcanism Program, Smithsonian Institution., Приступљено 3. 2. 2012.
  2. ^ RockArt in the area og Geghama Mountain Range. Архивирано на сајту Wayback Machine (3. април 2015)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]