Акантус

Из Википедије, слободне енциклопедије
Композитни капител са листовима акантуса
Acanthus spinosus у цвету

Акантус (грч. ακανθος) - у ликовним уметностима, стилизовани мотив заснован на форми листа медитеранске биљке Acanthus spinosus.[1] У античкој грчкој уметности среће се већ од V века пре нове ере као украс надгробних споменика[2] и зидних површина храмова, а потом и на капителу коринтског реда (нпр. Ерехтејон на атинском Акропољу). У античкој римској архитектури јавља се као украс капитела композитног реда. У стилизованој форми присутан је и у архитектонској пластици рановизантијске епохе. Среће се и у романичкој и готичкој уметности, као и у свим реинтерпретацијама античке архитектуре – од ренесансе до историјских стилова XIX века. Почев од ренесансе, акантус се као резбарени или ливени украс често појављује на намештају и другим предметима примењене уметности.[3]

Референце[уреди]

  1. Lewis, Philippa; Darley, Gillian (1986). Dictionary of Ornament. New York: Pantheon. 
  2. Grossman, Janet (2014). Funerary Sculpture. American School of Classical Studies at Athens. pp. 21-23. ISBN 9781621390145. 
  3. Campbell, Gordon (2006). The Grove Encyclopedia of Decorative Arts, Volume 1. Oxford University Press. pp. 2. ISBN 9780195189483. 

Литература[уреди]