Пређи на садржај

Акација

С Википедије, слободне енциклопедије

Акација
Acacia verticillata
Научна класификација e
Царство: Plantae
Кладус: Tracheophytes
Кладус: Angiospermae
Кладус: Eudicotidae
Кладус: Rosids
Ред: Fabales
Породица: Fabaceae
Потпородица: Mimosoideae
Род: Acacia
Mill.
Типска врста
Acacia verticillata
(L'Hér.) Willd.
Врсте

око 980 врста

Распрострањеност рода Acacia
Синоними
  • Acacia subg. Phyllodineae DC.[1]
  • Esclerona Raf.

Акација (лат. Acacia) је род вишегодишњих дрвенастих биљака из породице бобова или махунарки (лат. Fabaceae). Постоји око 1.300 врста акације, од којих су неке веома значајне у саванским екосистемима, или као нидиколне биљке за мраве.

Врсте[уреди | уреди извор]

Познате врсте мимоза су:[2]

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Цвет мимозе
Лист мимозе

Мимоза, дрво из породице акација, у односу на неке друге врсте, нема дуг век. Има кратак животни век, највећи број живи 15—30 година, домаћа мимоза успева око 30 година, а италијанка до петнаест година. Акације су углавном жбунови или мања стабла која расту на сушним и сунчаним пределима. Обично нарасте до 12 m висине, премда неке могу достићи и веће висине. Многе врсте имају зелене перасте листове који су густо збијени на гранама и стварају утисак папрати. Афричке врсте акација су прекривене оштрим бодљама које су у ствари модификоване гране или листови. Мимоза има миришљаве цветове, најчешће облика грашка и жуте боје, а цветови су са великм бројем прашника и смештени су у густим гроздастим цвастима на крају гране. Мимозе цветају од фебруара до марта, али има и оних врста које цветају у јуну и јулу, па и оних које цветају неколико пута годишње (Acacia semperflorens). Отпорна је на ниске температуре до -7 °C, али ипак треба тражити локацију где су заштићене од продора хладнијих ветрова.

Бразилска врста стидљива мимоза (Mimosa pudica) одликује се осетљивошћу листова при додиру. Листови ове врсте показују сеизмонастичке покрете — прво се редом преклапају лиске, а потом се надражај преноси на петељку па се цео перасти лист поклопи као увенуо.

Слике акација[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Pedley, Les (2003). „A synopsis of Racosperma. C.Mart. (Leguminosae: Mimosoideae).”
  2. ^ «Acacia dealbata» EOL. Consulted on 21 November 2013.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Pedley, Les (2003). „A synopsis of Racosperma. C.Mart. (Leguminosae: Mimosoideae).”. Austrobaileya. 6 (3): 445—496. JSTOR 41738994. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]