Акорд

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Акорд је група од три или више тона одсвираних у исто време. Мада је било који број било којих тонова, технички, акорд, у пракси је откривено да су само неки акорди хармонски употребљиви.

Постоји више врста акорда и њихових обртаја, у зависности од тога колико тонова се одсвира и како су интервалски формирани. Алтеровани акорд је акорд који у себи има тон који је претрпео хроматску промену.

Умањени акорд је акорд чијих је један или више тонова снижено; увећани акорд је акорд чијих је један или више тонова повишено.

Квинтакорд и обртаји[уреди]

Квинтакорд, секстакорд и квартсекстакорд

Квинтакорд и његови обртаји имају по три тона.

Квинтакорд[уреди]

Како први и други, тако и други и трећи тонови квинтакорда су у терци. Цео акорд је у квинти, те се обележава са 5/3.

Секстакорд[уреди]

Секстакорд се добија обртајем квинтакорда. Његов први и други тон су у терци, док су други и трећи, у кварти. Цео акорд је у сексти, те се обележава са 6/3 и само 6.

Квартсекстакорд[уреди]

Квартсекстакорд је други обртај квинтакорда. Први и други тон је у кварти, други и трећи у терци а цео акорд је у сексти. Обележава се са 6/4.

Септакорд и обртаји[уреди]

Септакорд, квинтсекстакорд, терцквартакорд и секундакорд

Септакорд и његови обртаји имају по четири тона. Септакорд се гради само на другом, петом или седмом ступњу. Доминантни септакорд је онај који је изграђен на петом ступњу, субдоминантни на другом или четвртом а вођични на седмом.

Септакорд[уреди]

Септакорд је акорд који је грађен од четири узастопне терце. Уколико је потпун обележава се, 7/5/3, или непотпун 7/3 али најчешћа ознака је само 7. Разликујемо седам врста четворозвука.

Велики дурски септакорд, који је грађен од дурског квинтакорда и велике септиме. Мали дурски септакорд, који је грађен од дурског квинтакорда и мале септиме. Велики молски септакорд, који је грађен од молског квинтакорда и велике септиме. Мали молски септакорд, који је грађен од молског квинтакорда и мале септиме. Полуумањени септакорд, који је грађен од умањеног квинтакорда и мале септиме. Умањени септакорд, који грађен од од умањеног квинтакорда и умањене септиме. Прекомрени септакорд је грађен од прекомерног квинтакорда и велике септиме.

Сваки Септакорд има три обртаја:

  1. Квинсекстакорд
  2. Терцквартакорд
  3. Секундакорд

Квинтсекстакорд[уреди]

Квинтсекстакорд се добија обртајем септакорда. Његов први и други као и други и трећи тон су у терци, трећи и четврти у секунди а цео акорд је у сексти. Обележава се са 6/5.

Терцквартакорд[уреди]

Терцквартакорд је други обртај септакорда. Први и други тон су у терци, други и трећи у секунди, а трећи и четврти опет у терци. Цео акорд је у сексти. Обележава се са 6/4/3.

Секундакорд[уреди]

Секундакорд је трећи обртај септакорда. Први и други тон су у секунди, док су други и трећи као и трећи и четврти у терци. Цео акорд је у сексти, а обележава се са 6/4/2.

Доминантни нонакорд[уреди]

Доминантни нонакорд је петозвук који се добија када се доминантном септакорду дода још једна терца.

Спољашње везе[уреди]