Клод Дебиси

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Клод Дебиси
Claude Debussy ca 1908, foto av Félix Nadar.jpg
Клод Дебиси, француски композитор (фотографија Надара, 1908)
Пуно имеАшил-Клод Дебиси
Датум рођења(1862-08-22)22. август 1862.
Место рођењаСен Жермен ан Ле
Француска
Датум смрти25. март 1918.(1918-03-25) (55 год.)
Место смртиПариз
Француска

Ашил-Клод Дебиси (франц. Achille-Claude Debussy; Сен Жермен ан Ле, 22. август 1862Париз, 25. март 1918) је био француски композитор. Заједно са Морисом Равелом, сматра се једном од најистакнутијих личности у области импресионистичке музике, мада он сам није волео да се овај термин употребљава за његове композиције. Дебиси је био не само један од најважнијих француских композитора већ је био и средишња фигура целе европске музике на прелазу из деветнаестог у двадесети век.

Дебисијева музика практично дефинише прелазак из касно-романтичарске музике ка модернистичкој музици 20. века. У француским књижевним круговима, стил овог периода био је познат као симболизам, покрет који је непосредно инспирисао Дебисија како као композитора, тако и као активног учесника у културном животу.

Извођење Дебисијеве опере Пелеас и Мелисандра донело му је светску славу. На почетку Првог светског рата био је један од најславнијих композитора, али није дуго уживао у тој слави. Умро је у Паризу после неколико година. Оставио је за собом више композиција са различитих подручја: композиције за децу Дечји кутак и балет Кутијица играчака, десет програмских оркестарских композиција међу којима се истичу Поподне једног Фауна и Море.

Спољашње везе[уреди]