Андра Жежељ

С Википедије, слободне енциклопедије
Андра Жежељ
Лични подаци
Датум рођења(1900{{month}}{{{day}}})1900.
Место рођењаБенковац, Аустроугарска
Датум смрти1976
Место смртиОксфорд, Уједињено Краљевство
Држављанство Југославија
Спортске информације
СпортВеслање
КлубВК Гусар Сплит, ВК Београд и ВК БУСК Београд
Освојене медаље
Представљајући Југославија Југославију
Веслање
Европско првенство
Бронзана медаља — треће место 1929. Бидгошчн осмерац

Андра Жежељ (Бенковац 1900Оксфорд 1976) је био професор, веслачки репрезентативац, веслачки педагог и спортски функционер. Дипломирао је компаративну књижевност и радио као професор у Класичној гимназији у Сплиту и Учитељској школи у Београду, а до Априлског рата 1941. био је инспектор Министарства просвете. [1]

Бавио се веслањем и као такмичар био је члан ВК Гусар (Сплит), ВК Београд и ВК Београдског универзитетског спорт клува (БУСК). Неко време био је и тренер ВК Крка (Шибеник).

Као члан осмерца ВК Гусар на Европском првенству у веслању 1929. у Бидгошчу освојио је сребрну медаљу. Осмерац је веслао у саставу: (Д. Жежељ, А. Жежељ, Мрклић, Кукоч, Браиновић, Љубић, Гатлин, Главиновић и кормилар Камило Роич, То је била прва медаља, за веслачки спорт у Југославији, на неком од великих такмичењима.

После ослобођења био је предавач на Државном институту за физичку културу (ДИФ) у Београду, касније Високој школи за физичко васпитање (катедра:веслање). Неко време је био савезни капитен Веслачке репрезентације Југославије. Године 1956. изабран је за члана Техничке комисије Међународног веслачког савеза (ФИСА), а од 1965. био је чан и Судијске комисије тог савеза.

Бавио се преводилачким радом, а објавио је и много текстова о веслању.

Његов две године млађи брат Душко, такође се бавио веслањем и био репрезентативац.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Енциклопедија физичке културе, ЈЛЗ Загреб 1977. том 2 стр.520.