Андро Мурат

С Википедије, слободне енциклопедије
Андро Мурат
Дум Андро Мурат, 1917., фрањевачки самостан у приморском мјесту Слано.
Датум рођења1862.
Место рођењаДубрава, Шипан
Датум смрти1952.

Дум Андро Мурат (Дубрава, заселак код Луке Шипанске, оток Шипан, 18621952) је био српски католички жупник, сакупљач српских народних пјесама свог родног краја и пјесник.

Живот[уреди | уреди извор]

Дум Андро Мурат. Аутор портрета је његов брат Марко Мурат. Сликано 25. августа 1904. у мјесту Орашац, гдје је дум Анро био жупник. Уље на платну. Назив слике: Брат дум Андро.

Српски сликар Марко Мурат му је био млађи брат. Завршио је католичку богословију у Задру. [1] Био је жупник у Орашцу. Сакупљао је народне пјесме и аутор је опсежне пјесмарице Народне пјесме из Луке на Шипану (1885). Пјесме је записао у Луци Шипанској, углавном од своје мајке Кате Мурат. Пјесмарица у рукопису је чувана у ЈАЗУ, а Матица хрватска је поједине пјесме штампала у зборнику Хрватске народне пјесме I-X, при чему су им у већини случајева промијењени наслови. Коначно, Муратову пјесмарицу Матица хрватска је 1996. [2] објавила као прву књигу у едицији Хрватске народне пјесме – рукописна баштина. [3] Ту су и пјесме: Марко Краљевић избавља своју сестру, Краљевић Марко избавио свога побру од Сибиња Јанка, Смрт Стојана Јанковића и освета Иве Сењанина, Женидба Максима Црнојевића, Женидба Змај Огњеног Вука, Женидба Краљевића Марка, Вишњичица род родила... Иако се у пјесмама спомињу српске историјске личности, а не хрватске, књига се налази у едицији Хрватске народне пјесме.

У календару Дубровник за 1897. објављена је његова пјесму Бадњак у којој, поред осталога, пише: [4] [5]

         Бадњак
...А каквијех изван Срба нема...
Које само ми Срби имамо,
Које само ми Срби пјевамо,
К'о друговдје тамо и овамо.
И у нашем Дубровнику амо...
Српск'јем пјесмам',
Српск'јем јунацима,
Српск'јем дикам',
Српск'јем уресима.
Што сјећа врлина,
Правог Србина...
Да таке врлине Србина обране...
Срб ће Славјан хреком, коме сличи...
Залуду им свађа и завађа:
Срб - Царује и с царим' се срађа!...

Дум Андро Мурат је при посјети Боки которској и српском православном манастиру Савина 1901. у спомен књизи записао ове стихове: [6]

Српска Боко, чист српски Босфоре,
Српске душе свети разговоре.
Што ти лаже протусрпска срда,
Кад је вјера ко Ловћен ти тврда.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]