Пређи на садржај

Аренсбургијен

С Википедије, слободне енциклопедије
Врх копља Аренсбургијен културе

Аренсбургијен (нем. Arensburgien, фр. ahrensbourgien) је културни фацијес који је означио крај палеолиту у северној Европи. Дефинисан је на основу археолошких налаза на ширем подручју Хамбурга, а културно и хронолошки следи хамбургијен и бромијен. Назив је добио по насељу Аренсбург (нем. Ahrensburg), које се налази 25 km североисточно од Хамбурга. Култура се развила током последњег захлађења тријас III и почетком пребореала. Карактеристичан је по силексном оруђу међу којем доминирају различите врсте стругача, пробојака и две врсте шиљака: са асиметричним трном (тип Лингби) и са аксијално обострано ретушираним трном (тип Аренсберг). Што се тиче ирвасових рогова, од њих су израђивани једноредни и дворедни харпуни и секире типа Лингби.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Срејовић, Драгослав (1997). Археолошки лексикон: Преисторија Европе, Африке и Блиског истока, грчка, етруска и римска цивилизација. Савремена администрација. стр. 62. ISBN 978-86-387-0536-8. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Срејовић, Драгослав (1997). Археолошки лексикон: Преисторија Европе, Африке и Блиског истока, грчка, етруска и римска цивилизација. Савремена администрација. стр. 62. ISBN 978-86-387-0536-8. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]