Портал:Археологија

Из Википедије, слободне енциклопедије
уредиПортал Археологија
Archaeology.rome.arp.jpg

Археологија је наука која се бави проучавањем материјалних остатака људског постојања.

Археологија, која се у новије доба све више везује уз антропологију а не историју како је то било уобичајено у претходном раздобљу и то нарочито у Европи, проучава људска друштва и објекте које су она оставила за собом. То нарочито долази до изражаја током проучавања праисторије о којој су готово увек једина сведочанства њени материјални остаци (нпр. оруђа од камена, кости и метала, керамика, остаци архитектуре, итд.). Поред праисторије археологија се бави и проучавањем историјских периода, то јест периода у којима постоје писани извори, и она у том случају углавном има улогу помоћне историјске науке.

Више о археологији...
уредиИзабрани чланак
Наруквица из латенског периода
Латен је период млађег гвозденог доба Европе, који је 1872. у стручну литературу увео шведски археолог Хилдебранд, а назив је добио по локалитету Ла Тен, на обали језера Нојшател у Швајцарској, где је откривено значајно келтско насење.

Латенска култура се са сигурношћу може приписати Келтима. Њено матично подручје је североисточна Француска и југозападна Немачка. Велика миграција Келта захватила је готово читаву Европу (од Атлатника до Русије).

За прву фазу ове културе типични су  »кнежевски гробови«, који су концентрисани око реке Рајне. Од оружја се појављују кратки мачеви, чија се метална канија завршава дугмичастим испупчењем и криви ножеви. У другој фази су налази скромнији и карактеристични равни гробови без посебни конструкције... даље

уредиЗанимљивости
Да ли знате...
  Tutanchamun Maske.jpg
  уредиСјајни
  уредиБратски портали
  уредиВикиПројекат

  Википедија има званични ВикиПројекат о археологији. На њему можете се детаљније упознати о развоју портала Археологија и чланцима усковезаним за ову област.

  уредиДодатно
  Belo-Polla-dzbanok-1955-snb.jpg
  Правећи клице из области археологије било би пожељно да користите шаблон {{Клица-археологија}}. Већ постојеће клице из области археологије можете наћи у категорији : Клице архологија.
  уредиИзабрана слика
  Ископине на налазишту Гран Долина, у Атапуерци (Шпанија).
  Ископине на налазишту Гран Долина, у Атапуерци (Шпанија).
  уредиИзабрани видео
  уредиПомозите и Ви
  Evolution-tasks-old.png
  Уколико желите да учествујете у развоју овог портала, погледајте листу задатака:
   уредиКатегорије
   Овде се налази списак категорија које су усковезани за археологији или садрже појединачне чланке са археолошком тематиком. Више о категоријама погледајте на Википројекту о археологији.
    уредиТро-временска подела
    уредиОстали портали
    Портал