Портал:Археологија

Из Википедије, слободне енциклопедије
уредиПортал Археологија
Archaeology.rome.arp.jpg

Археологија је наука која се бави проучавањем материјалних остатака људског постојања.

Археологија, која се у новије доба све више везује уз антропологију а не историју како је то било уобичајено у претходном раздобљу и то нарочито у Европи, проучава људска друштва и објекте које су она оставила за собом. То нарочито долази до изражаја током проучавања праисторије о којој су готово увек једина сведочанства њени материјални остаци (нпр. оруђа од камена, кости и метала, керамика, остаци архитектуре, итд.). Поред праисторије археологија се бави и проучавањем историјских периода, то јест периода у којима постоје писани извори, и она у том случају углавном има улогу помоћне историјске науке.

Више о археологији...
уредиИзабрани чланак
Трепанациони отвор на лобањи, из Гвозденог доба (Пацијент је преживео интервенцију)

Трепанација, ( лат. trepanatio,грч. τρυπανον сврдло) је хируршки израз за отварање лобање, једна од најстаријих познатих операција, обављана од праисторијског доба, а вршена трепаном или трефином у магијске, терапеутске или неке друге сврхе, којом се уклањао оркугли или четвртасти сегмент са кости свода лобање. Сама реч значи бушење кости, али је појам везан за оперативне захвате на костима лобање.

Данас се врши помоћу длета, чекића или електронске бургије, ради одстрањивања скупљене крви или гноја, чирева, комадића костију или других страних тела и изводи се у дијагностичке сврхе (вентрикулографија и постављање пробних трепанацијских отвора).

Трепанацијски отвор је данас лак и за болесника практично нетрауматизујући захват који се изводи у локалној анестезији, представља поступак за смањење акутне антракранијалне хипертензије, а исто тако се кроз трепанацијски отвор врши аспирација интрацеребралног хематома или инкапсулисаног можданог апсцеса. даље

уредиЗанимљивости
Да ли знате...
  Tutanchamun Maske.jpg
  уредиСјајни
  уредиБратски портали
  уредиВикиПројекат

  Википедија има званични ВикиПројекат о археологији. На њему можете се детаљније упознати о развоју портала Археологија и чланцима усковезаним за ову област.

  уредиДодатно
  Belo-Polla-dzbanok-1955-snb.jpg
  Правећи клице из области археологије било би пожељно да користите шаблон {{Клица-археологија}}. Већ постојеће клице из области археологије можете наћи у категорији : Клице архологија.
  уредиИзабрана слика
  Моаи, монолитне камене у облику људских лица на Ускршњим острвима.
  Моаи, монолитне камене у облику људских лица на Ускршњим острвима.
  уредиИзабрани видео
  • Чичен Ица

   Једно од нових седам светских чуда и највећих преколумбијских археолошких локалитета


  • Проблем са видеом? Погледај медија помоћ.
  уредиПомозите и Ви
  Evolution-tasks-old.png
  Уколико желите да учествујете у развоју овог портала, погледајте листу задатака:
   уредиКатегорије
   Овде се налази списак категорија које су усковезани за археологији или садрже појединачне чланке са археолошком тематиком. Више о категоријама погледајте на Википројекту о археологији.
    уредиТро-временска подела
    уредиОстали портали