Портал:Археологија

С Википедије, слободне енциклопедије

Портал Археологија

Археологија је наука која се бави проучавањем материјалних остатака људског постојања.

Археологија, која се у новије доба све више везује уз антропологију а не историју како је то било уобичајено у претходном раздобљу и то нарочито у Европи, проучава људска друштва и објекте које су она оставила за собом. То нарочито долази до изражаја током проучавања праисторије о којој су готово увек једина сведочанства њени материјални остаци (нпр. оруђа од камена, кости и метала, керамика, остаци архитектуре, итд.). Поред праисторије археологија се бави и проучавањем историјских периода, то јест периода у којима постоје писани извори, и она у том случају углавном има улогу помоћне историјске науке.

Више о археологији...

Изабрани чланак

Општи поглед са југоистока на археолошко налазиште Уплисцихе
Општи поглед са југоистока на археолошко налазиште Уплисцихе

Уплисцихе (груз. უფლისციხე) је древни град-пећина, један од првих градова на територији Грузије. Уплисцихе је усечен у стени и налази се 12 km источно од града Гори, на левој обали реке Кура. Град се нарочито развијао од краја другог до почетка првог миленијума п. н. е. са неколико сукцесивних успона и падова. Уплисцихе је био важан верски, политички и културни центар у хеленистичком и касном античком периоду, од 4. века п. н. е. до 4. века нове ере. Коначно бива напуштен у 19. веку, поставши мулти-археолошки локалитет и један од најзначајнијих споменика данашње грузијске културе. Такође су очувани остаци неколико архитектонских и верских грађевина, грађених током неколико миленијума. За време највећег успона, Уплисцихе је чинило више од 700 пећина и подземних структура, од којих је у данашње време остало приступачно њих 150.

Занимљивости

Да ли знате...

  Сјајни

  Братски портали

  ВикиПројекат

  Википедија има званични ВикиПројекат о археологији. На њему можете се детаљније упознати о развоју портала Археологија и чланцима усковезаним за ову област.

  Додатно

  Правећи клице из области археологије било би пожељно да користите шаблон {{Клица-археологија}}. Већ постојеће клице из области археологије можете наћи у категорији : Клице архологија.

  Изабрана слика

  Остаци претколумбовског града Монте Албан у Мексику.
  Остаци претколумбовског града Монте Албан у Мексику.
  Остаци претколумбовског града Монте Албан у Мексику.

  Изабрани видео

  Помозите и Ви

  Категорије

  Овде се налази списак категорија које су усковезани за археологији или садрже појединачне чланке са археолошком тематиком. Више о категоријама погледајте на Википројекту о археологији.
  • Тро-временска подела

   Остали портали