Пређи на садржај

Аријарамн

С Википедије, слободне енциклопедије
Аријарамно
Лични подаци
Пуно имеАријарамно од Персије
Датум рођења?
Датум смрти575. п. н. е.
Породица
РодитељиТеисп
ДинастијаАхемениди
Период640. п. н. е.575. п. н. е.
ПретходникТеисп
НаследникАрсам

Аријарамн (староперс. Аријарамна[1][2]; „онај који је донео мир у Иран“[3], грч.Ἀριαράμνης, перс. ایرارمنه[4]) је био краљ Парсумаша(Фарса; „Персије“), односно једне од тадашње две персијске краљевине (друга је била Аншан) које су претходиле стварању Ахеменидског Персијског царства.

Породица

[уреди | уреди извор]

Према Даријевим Бехистунским натписима, Аријарамн је био брат Кира I, односно син Теиспа од Аншана. Припадао је ахеменидској династији и био је први персијски краљ који је паралелно уз Кира I владао другим персијским краљевством. Аријарамново краљевство Парсумаш и Киров Аншан су се након две генерације владара ујединили под Киром Великим (унуком Кира I). Аријарамн је имао сина Арсама који га је касније наследио на трону Парсумаша, али његов син Хистасп није постао краљ будући да су се два краљевства Парсумаш и Аншан ујединили под Киром Великим, али Хистаспов син Дарије I је касније постао краљ уједињеног Ахеменидског царства.

Историјски извори

[уреди | уреди извор]

Почетком 20. века у иранском граду Хамадану (покрај древне Екбатане) пронађене су две златне плочице на староперсијском које спомињу Аријарамна и његовог сина Арсама, али је поузданост тих историјских записа под занком питања јер нису пронађени под контролисаним археолошким истраживањима[5]. Други историјски извор су Бехистунски натписи Дарија I који спомиње како му је претходило осам ахеменидских краљева, што укључује и Аријарамна.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Akbarzadeh & Yahyanezhad 2006, стр. 56.
  2. ^ Kent 2005, стр. 393.
  3. ^ Shahbazi 1987.
  4. ^ Kent 2005, стр. 391.
  5. ^ Brosius, M. (2005). Persian Empire From Cyrus I to Artaxerxes I. 

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Brosius, M. (2005). Persian Empire From Cyrus I to Artaxerxes I. 
  • D. Akbarzadeh, A. Yahyanezhad: „Бехистунски натписи“ (староперсијски текстови); Khaneye-Farhikhtagan-e Honarhaye Sonati, 2006, персијски језик
  • Kent, Ronald Grubb (2005). Old Persian: Grammar, Text, Glossary (на језику: Persian). translated into Persian by S. Oryan. ISBN 978-964-421-045-7. 
  • A. Sh. Shahbazi (1987): "Ariyaramna", in Encyclopaedia Iranica.

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]


Краљ Персије
( 640. - 575. п. н. е.)