Африка (албум)

С Википедије, слободне енциклопедије
Африка
EP: Дино Дворник
Издат1995. (1995)
Жанрденс, техно
ИздавачCroatia Records

Африка је макси сингл хрватског композитора, текстописца и музичара Дина Дворника, објављен 1995.

Издаје га Кроација рекордс, садржи пет нумера, а њихов продуцент је Дино Дворник.

Позадина[уреди | уреди извор]

Почетком 1990-их, због тадашњег рата и притиска који је осећао, Дино Дворник је пао у депресију, која је резултирала тешком зависношћу од дроге. У својој борби за здравље, Дино је 1995. године снимио макси сингл Африка који садржи песме „Африка“ и „Жиголо“. За композиције је провео преко 200 сати рада у студију.

Композиција „Ништа контра Сплита”,[1] Ненада Виловића, коју је Дино извео на „Сплитском фестивалу” и освојио прво место, а композиција је постала незванична химна Сплита.

Албум[уреди | уреди извор]

„Африка“ је замишљена само као инструментал, није требало да има текст. На наговор Кроација Рекордс-а, Дино је снимио и песму са текстом, јер су му рекли да инструментал неће бити хит, што се показало и тачно. Макси сингл је одмах по изласку потиснуо домаћу музику и наметнуо нови ритам и продукцију. Африка је био најпродаванији албум и проглашен је за највећи сингл године. Спот за песму "Африка" је први хрватски видео виртуелне стварности. Глобално популарне медијске куће које су се у то време базирале искључиво на квалитетној и новој музици, попут МТВ-а и немачке ВИВА, скоро свакодневно су пуштале спот „Африка“. У том тренутку стаје раме уз раме са разним музичким великанима тог времена.

Списак песама[уреди | уреди извор]

Назив Трајање
1. Африка (radio mix)   4:25
2. Африка (club mix)   5:55
3. Африка (инструментал)   5:57
4. Жиголо (radio mix)   4:24
5. Жиголо (club mix)   5:47

Награде[уреди | уреди извор]

Дино Дворник је 1996. године добио престижну хрватску дискографску награду Порин у категоријама хит године и најбољи аранжман за композицију "Африка".[2] „Африка“ је номинована и у категоријама најбољи видео број и најбоља мушка вокална изведба.

Извођачи и продукција[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Various - Split 95 - Hrvatski Festival Zabavne Glazbe - Dvostruka Kaseta 2 (на језику: енглески), Приступљено 2023-03-23 
  2. ^ „Porin • 1996 - O Porinu”. arhiva.porin.info. Приступљено 2023-03-23. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Африка на сајту Discogs (језик: енглески)