Багљаш

Из Википедије, слободне енциклопедије

Багљаш је део града Зрењанина. Име је добио по словачкој породици Багљаш која је некад имала винограде на том подручју. Потомака те породице и даље има у селу Арадац. На једном делу тог подручја било је сиротињско гробље, које је током Другог светског рата постало стратиште на коме је фашистички окупатор стрељао родољубе и партизане, међу којима је била и Соња Маринковић. На том месту је касније подигнут споменик, а гробље је измештено. Багљаш је урбанистички изграђен после Другог светског рата. Грађен је као „град у граду“ тако да представља посебну урбанистичку целину. Састоји се из Новог и Старог Багљаша, који су раздвојени булеваром Вељка Влаховића.

Багљаш има око 20.000 становника и највеће је зрењанинско насеље. У насељу се налази основна школа „Петар Петровић Његош“, здравствена станица, и нова средња медицинска школа. Налази се на излазу из Зрењанина према Новом Саду. Западно од Багљаша ниче нова индустријска градска зона. Административно је подељен на две месне заједнице: Северну, која се зове по народном хероју Соњи Маринковић и јужни, МЗ Вељко Влаховић.

Овде се некада налазиo зрењанински спортски аеродром, на којем су се одржавала чувена такмичења једриличара, као што је Шампионат Европе у слободном летењу.

Спољашње везе[уреди]