Басава

С Википедије, слободне енциклопедије
Басава
Basava statue crop.png
Статуа Басаве у Бангалору
Датум рођења1134. године
Место рођењаБасавана Багевади
 Индија
Датум смрти1169. године
Место смртиКудаласангама
 Индија

Басава (познатији као Basaveshwara (1134-1169) био је један од важнијих Шивизамских филозофа и песника његовог века. Практиковао је политику која је ишла против индијске културе и хиндуизма. Постао је познат јер је био један од револуционара који су донели измене у индијском друштву током 12. века.[1][2][3]

Историја[уреди | уреди извор]

Басава је био јако цењен филозоф. Због великог поштовања седеоци су га назвали „Вишва гуру” (енгл. Vishva-guru) које је јако цењено и значајно звање у Индији. Његова учења и приповедања прелазе све границе. Подучавао је људе како водити прави начин живота и да центар човечанства треба бити божије искуство, без обзира на пол, порекло или социјалног статуса. Поред наведеног, Басава је био велики хуманиста.

Науку коју је одбрањивао сводила се на једну реченицу: „суштина Шиве је Брахман”. У њему је, на самом почетку времена, боравио свет и све што нас данас окуржује. Верници који прате идеологију Басаве и који желе да се приближе Шиви морају да носе „лингу” (симбол Шиве или Брахмана у приближном облику мушког полног органа) и користити је као амајлију. Овим признањем се одбија дечји брак, омогућава се удовицама да се поново удају и одбија се систем кастова.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Basava Encyclopædia Britannica (2012), Quote: "Basava, (flourished 12th century, South India), Hindu religious reformer, teacher, theologian, and administrator of the royal treasury of the Kalachuri-dynasty king Bijjala I (reigned 1156–67)."
  2. ^ A. K. Ramanujan (1973). Speaking of ŚivaНеопходна слободна регистрација. Penguin. стр. 175–177. ISBN 978-0-14-044270-0. 
  3. ^ Gene Roghair (2014). Siva's Warriors: The Basava Purana of Palkuriki Somanatha. Princeton University Press. стр. 11—14. ISBN 978-1-4008-6090-6. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]