Навара

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 41° 23' С, 2° 11' И

За друге употребе, погледајте Навара (вишезначна одредница).
Навара
Navarra
Nafarroa
Застава Грб
Застава Грб
Положај провинције Наваре
Главни град Памплона
Службени језик шпански, баскијски
Председник Мигел Санз Сесма (UPN)
Број посланика (конгрес/сенат) 5/5
Површина 10.391 km²
 — Број 601.874
 — Густина становништва 60 ст./km²
Веб-сајт www.navarra.es

Навара (шп. Comunidad Foral de Navarra; баск: Nafarroako Foru Komunitatea o Nafarroa) је једнопровинцијска аутономна шпанска покрајина на северу Иберијског полуострва. Граничи се на северу са Француском, на истоку са Арагоном, на југу са Риохом и на истоку са Баскијом.

Састоји се од 272 општине, и има 601.874 становника (2006), од којих отприлике трећина живи у главном граду Памплони. Навара је тзв. једнопровинцијална аутономна покрајна.

Садашња управно-правна организација има за основу Статут аутономије из 1982, који укључује традиционални састав историјски стечених права и слобода (фуерос), призатих и шпанским Уставом из 1978.

Навара, као и друге аутономне покрајине, има свој парламент и владу. Здравство, запошљавање, образовање и социјална помоћ, заједно са изградњом станова, урбаним планирањем, политиком заштите животне средине, налазе се у надлежности аутономних институција Наваре. За разлику од других аутономних покрајина (осим Баскије), Навара има и аутономију при убирању пореза, иако мора да следи неке смернице које утврђује шпанска влада.

Традиционално, Навара је била мала аграрна и слабо развијена регија. Данас је једна од богатијих аутономних покрајина с друштвено-економским благостањем, захваљујући прије свега развоју индустрије и услужних делатности у Памплони, главном граду покрајине. Стопа незапослености је међу најнижима у Шпанији (7,41 % 2005), а доходак по глави становника међу највишим.

Језици[уреди]

Према закону из 1986. којим је уређено говорно подручје где баскијски језик има статус службеног језика, Навара је језично подељена на три зоне: баскофону, мешовиту и хиспанофону.

У баскофоној и мешовитој зони баскијски има службени статус, заједно са шпанским, док у хиспанофоној зони нема статус службеног језика. Статус службеног језика претпоставља да, између осталог, географски називи буду исписани на баскијском, ка о и гаранцију права грађана да се служе баскијским у комуникацији са јавном управом.

Енергетска политика[уреди]

Навара је водећа у Европи по коришћењу еколошких извора енергије. У плану је да се до 2010. године у потпуности пређе на коришћење еколошких извора енергије. У 2004. години, 61 % потребне енергије долазило је из еколошких извора (43,6 % из 28 ветроелектрана, 12 % из 100 малих хидроелектрана и 5,3 % из биоелектрана). Такође, у овој покрајини се налази и највећа шпанска соларна електрана, капацитета 1,2 MWs, заједно с још неколико мањих.

Програм развоја од 2004. укључује и нове соларне електране Ларион (0.25 MWs) и највећу шпански Кастејон (2.44 MWs).


Спољашње везе[уреди]