Пређи на садржај

Бела I

С Википедије, слободне енциклопедије
Бела I
Лични подаци
Датум рођења1016.
Датум смрти11. септембар 1063.(1063-09-11) (46/47 год.)
Место смртиКраљевина Угарска,
Породица
СупружникРичеза Пољска
ПотомствоГеза I, Ладислав I Свети, Јелена (Илона)
РодитељиВазул
ДинастијаАрпадовци
Краљ Угарске
Период6. децембар 1060. — 11. септембар 1063.
ПретходникАндрија I Угарски
НаследникШоломон Угарски

Бела I Угарски (мађ. I. (Bajnok/Bölény) Béla; р. 1016. -† 11. септембар 1063), био је угарски краљ, који је владао у периоду од 1060. до 1063. године.[1] Бела потиче од млађе гране Арпадоваца и провео је седамнаест година у изгнанству, највероватније и највише у Пољској. У Угарску се вратио на захтев свог брата, краља Андраша I који му је доделио управу над трећином краљевства. Бела није хтео да прихвати наследно право на трон од Соломона, сина краља Андраша. Услед тога устао је против свог брата. Бела је успео да порази свога брата и домогне се престола али није успео да толико ојача своју власт да би његови синови постали директни наследници.

Биографија

[уреди | уреди извор]

Бела је био други по реду[2] син војводе Вазула, и рођак Стефана I, првог угарског краља. Мајка му је била Вазулова конкубина, ћерка члана Татоњ (Tátony) фамилије, који је и даље поштовао паганске обичаје свога народа.[3].

Једини преостали син Стефана I, Емерик (Szent Imre) је 2. септембра 1031. погинуо у лову. Краљ Стефан је хтео да осигура позиције хришћанства у земљи и једини излаз је видео у именовању Петра Орсеола, сина своје сестре, за свог наследника. Војвода Вазул је сазнао за ову намеру краља, а знао је да га краљ неће именовати за наследника пошто је и даље поштовао паганске обичаје, па је узео учешће у завери против Стефана I. Завера није успела и војвода Вазул је заробљен, мучен и убијен, а његова три сина су отерана у изгнанство.

Период изгнанства

[уреди | уреди извор]

После смрти свога оца, Бела, Андраш и Левенте су морали да напусте земљу. Прво су отишли у Бохемију а касније у Пољску, где је Бела и остао, док су његова браћа отишли у Кијев. У Пољској је Бела служио код краља Мјешка II и узео је учешћа у Мјешковом походу против паганских племена у Померанији. Током службе код пољског краља, Бела је израстао у успешног војног заповедника и оженио је краљеву ћерку[4]. Бела се крстио пре венчања и његово крштено име је било Адалберт. После женидбе још извесно време је живео у Пољској чак и током изгнанства свог зета, пољског краља Казимира у време народног устанка.

Неки аутори тврде да је у току устанка Бела побегао у Бохемију где је помињан као рођак краља Стефана I, што је и записано у средњовековним хроникама[5], коме је Хенрик III поверио управу у делу Угарске који је он окупирао и одузео од краља Шамуела Абе, када у Угарској није прихваћено постављање Петра Орсеола за краља.

Гроф од Tercia pars Regni

[уреди | уреди извор]

После паганске буне, која је окончала владавину краља Петра I, Белин брат Андраш је засео на угарски престо. Његови односи са светом столицом су и даље остали затегнути, не само зато што је претходни краљ, Петра I, био савезник Хенрика III, већ што је Петар I био и њихов вазал. Краљ Андраш I је покушао овај сукоб да реши мирним путем, шак и да прихвати њихову условну врховну власт али Хенрик III је то одбио. Ово је натерало краља Андраша I да се припреми за нови рат и из тог разлога је позвао Белу да му се придружи и помогне са својим великим искуством у ратовању. Бела је ову понуду прихватио и придружио се свом брату.

Током 1048. године, Бела је од краља добио трећину краљевства као апанажу (Tercia pars Regni)[6]. Два брата су делила новодобијена права без неког инцидента све док краљ Андраш I није добио наследника, сина, Соломона. Да би осигурао владавину свог сина краљ Андраш је крунисао Соломона (rex iunior) 1057. После обављене церемоније крунисања Бела је напустио двор и земљу у знак неслагања са овим поступком

Према легенди, две године касније краљ Андраш је позвао Белу назад на двор и ставио испред њега, да бира, круну и мач. Знајући да ако изабере круну да би то могло значити и питање живота и смрти Бела је изабрао мач. После овога Бела се вратио у Пољску, где је био прихваћен на двору краља Болеслава II.

Бела I, краљ Угарске

[уреди | уреди извор]
Биста краља Беле I у Националном меморијалном парку у Опустасеру

У току 1060. године, Бела се вратио за Угарску и поразио је свог брата, краља Андраша I, да би потом преузео трон 6. децембра 1060. године. Током своје краткотрајне владавине краљ Бела I је имао удела у сузбијању паганске револуције у краљевству.

Мађарске хронике такође бележе да је краљ Бела I увео нову новчану јединицу, сребрни динар (Dénár) и да је био веома милосрдан према својим пораженим противницима и симпатизерима свога нећака Соломона, директног конкурента на престо.

Бела је погинуо несрећним случајем, када се надстрешница његовог престола срушила на њега. после Белине смрти, Хенрик IV је помогао да се Соломон постави за краља.

Породично стабло

[уреди | уреди извор]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Вазул
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Бела I
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Женидба и деца

[уреди | уреди извор]

# 10391043: непозната[7] (умрла после 1052), ћерка пољског краља Мјешка II, краљице Ричезе

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Рокаи 2002.
  2. ^ Wincenty Swoboda, Bela I, In: Słownik Starożytności Słowiańskich, vol. 7.
  3. ^ Неки модерни извори тврде да је војвода Вазул оженио Катун Анастазију од Бугарске која је родила Белу и његову браћу, Левентеа и Андраша.
  4. ^ Њено име није познато. Неки аутори, је називају Рикса. Новији извори међутим, упућују на име Аделаида, види K. Jasiński, Rodowód pierwszych Piastów, Wrocław - Warszawa (1992).
  5. ^ Annales Altahenses maiores; Annales Hildesheimenses maiores; Hermann of Reichenau: Chronicon de sex ætatibus mundi.
  6. ^ По неким изворима Бела је био гроф Нитранске кнежевине док неки само спомињу трећину краљевства "Tercia pars Regni".
  7. ^ Kazimierz Jasiński, Rodowód pierwszych Piastów, Wrocław - Warszawa 1992.
  8. ^ Włodzimierz Dworzaczek, Genealogia, Warszawa 1959, tabl. 84.

Литература

[уреди | уреди извор]


Краљ Угарске
(1060—1063)