Вазул

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Вазул
Датум рођења11. век
Датум смрти1037.
ДинастијаАрпадовци
ОтацМихаљ Угарски
ПотомствоАндраш I, Бела I, Левенте
ПретходникLadislas the Bald

Вазул (мађ. Vazul), (? -† 1037) је био мађарски племић из династије Арпадоваца. Имао је звање војводе и поседе између Мораве и Естергома (Hran или Gran).

Биографија[уреди]

Вазул је био унук Такшоња, великог везира Мађара и син мађарског војводе Михаља (Mihály). Мајка му је била Аделајда Пољска, по једним изворима ћерка а по другим сестра Мјешка I. Вазул је био рођак првог мађарског хришћанског краља Стефана I, против кога је учествовао у завери свргавања са власти. Придружио се завереницима јер је као многобожац, одлуком краља Стефана био искључен из наследства за мађарски краљевски престо у корист Петра I Орсеола.

Покушај убиства краља Стефана није успео, а завереници су били похватани и убијени. Вазулови синови су протерани и отишли су да живе прво у Бохемију, па у Пољску. Бела је остао у Пољској, а Андраш и Левенте су продужили за Кијев.

Од Вазулова три сина, Андраш I и Бела I су у каснијем периоду постали краљеви Мађарске, а Левенте који се никад није покрстио је само следио и давао подршку свом брату Андрашу.

Жене[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Породично стабло Каталине, Приступљено 8. 4. 2013.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]