Стефан I Угарски

С Википедије, слободне енциклопедије
Стефан I Угарски
Свјетлопис живописа Св. Стјепана угарског у крипти храма Св. Саве у Биограду.jpg
Живопис светог угарског краља Стефана у крипти храма Светог Саве у Београду
Датум рођењаоко 975.
Датум смрти15. август 1038.(1038-08-15) (62/63 год.)
Место смртиОстрогон или Столни Београд
ДинастијаАрпади
ОтацГеза
МајкаШаролт
СупружникГизела од Баварске
ПотомствоЕмерик Свети, Отон
Велики везир Мађара
Период1. фебруар 997. — 25. децембар 1000.
ПретходникГеза
Наследниккрунисан за краља
Краљ Угарске
Период25. децембар 1000. — 15. август 1038.
Претходниккрунисан за краља
НаследникПетар I Орсеоло

Стефан I Угарскиугарској историографији познат и као Свети Стефан или Свети Стефан Велики, мађ. Szent István — „Свети Иштван“; око 97515. август 1038) је последњи велики везир Мађара и први хришћански краљ Угарског краљевства (1001—1038). Припадао је династији Арпадовића. Од папе је добио краљевску круну, која је касније добила митски значај међу Мађарима, тако да се од тада угарске земље зову Земље круне Светог Стефана. Светац је у Римокатоличкој цркви од 1083. године, док га је Васељенска патријаршија прогласила за свеца 2000. године.[1]

Круна Светог Стефана[уреди | уреди извор]

Отац му је био вођа и велики везир Мађара Геза. Стефаново право име је било Вајк (мађ. Vajk), што значи „херој“. Име Стефан је добио након крштења. Кад је имао 10 година, крстио га је Адалберт Прашки. Оженио се Гизелом, ћерком баварског војводе Хајнриха II Свађалице.

Успео је да се наметне осталом племству, захваљујући својим везама са немачким великашима. Одатле је добијао и војну помоћ у обрачуну са противницима. Од 995. до 997. био је принц Њитре, а 997. постаје водећи владар у Угарској.

Папа Силвестер II је, уз сагласност цара Светог римског царства, Отона III, шаље му златну круну опточену драгуљима и тиме га јануара 1001. признаје као хришћанског краља Угарске. Првобитна круна Светог Стефана није сачувана. Данашња ткз. круна Светог Стефана је у основи круна коју је византијски цар Михаило VII Дука (1071—1078) послао угарском краљу Гези I (1074—1077), сину Беле I [2][3]. Теоретска потчињеност Светом римском царству због сагласности да се крунише за краља Угарске није донела никаву практичне последице по Угарску. Стефан је 1018. године послао помоћ византијском цару Василију II у борби против Самуилове државе.[3]

Покрштавање Мађара[уреди | уреди извор]

Споменик Стефану I на Рибарској тврђави.

Добио је титулу апостола са 10 епархија. Добио је велику црквену аутономију у односу на папу.

Црквено је поделио Угарску на 10 епархија. Наредио је да свако десето место мора имати цркву и свештеника. Основао је бројне катедрале и манастире. Унутар манастира оснивају се школе, као центри културе и писмености.

Уз помоћ латинских и грчких свештеника Стефан је покрштавао Мађаре, који су до тог времена већином били пагани.

Обесхрабривао је паганске обичаје и учвршћивао је хришћанство разним законима. Латински постаје службени језик царског двора и престаје са кориштењем хунско-мађарског писма. Покрштавањем је успео да уведе Угарску у круг цивилизованих земаља.

Мисионари и имигранти[уреди | уреди извор]

Бројни мисионари долазе у Угарску и са Запада и из Византије. Бенедиктинци су први ред, који се настанио у Угарској. Сваки манастир у Угарској постао је не само религиозни центар, него и центар цивилизације. Монаси су очистили простор од шума, култивисали су земљу и саградили су насеља у која долазе колонисти. Мађари се уче западним методама пољопривреде, те западним занатима и уметностима. Покрштавање је ипак било главни циљ тих мисионара. Млечански свештеници су прилагодили латиницу угарском језику.

После монаха у Угарску долазе разне занатлије и други привучени привилегијама и причама о земљи са много обрадиве земље. Имиграцију у Угарску су поспешиле лоше године и епидемије у Европи.

Централизација Угарске[уреди | уреди извор]

Проводио је централизацију Угарске по узору на Каролиншке владаре. Укинуо је племенске поделе. Створио је нове територијално-административне јединице зване жупаније. Поделио је Угарску у 40—50 жупанија и наставио је са увођењем децималног система мера. Провео је и финансијско-економске реформе.

До 1028. цели Карпатски регион је постао део Угарске. Одговарајућим договорима са великим кијевским кнезом Јарославом Мудрим и са пољским краљем Болеславом Храбрим припаја Угарској нове територије.

Светац[уреди | уреди извор]

Проглашен је за свеца 1083. од стране католичке цркве, а православна црква га је канонизовала 2000. године.[4][5] Свети Стефан је имао троје деце, али надживео је све троје, тако да је након његове смрти владало раздобље нестабилности од 1038. до 1047. године.

Стефан I на сахрани свог сина (доле) и ослепљивање Вазула (горе)

Највећи проблем са којим се Стефан сусретао било је питање наследства. Његов син и предодређени наследник Емерик (Имре) је погинуо у лову. Следећи у линији наслеђивања био је Вазул, син Гезиног брата Михаља, али је Стефан сматрао да је он неподесан да буде краљ јер се придржавао паганских обичаја. Стога је одлучио да круну наследи Петар Орсеоло, син млетачког дужда. Вазул је био ослепљен, а оњегова три сина Андраш, Бела и Левенте су побегла у Пољску.[6]

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Геза
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Стефан I Угарски
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Шаролт
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Култ Светог краља Стефана Угарског у Хрватској и Славонији[уреди | уреди извор]

Главна данашња хрватска катедрала, у Загребу, била је посвећена првом мађарском краљу Стефану. Антун Густав Матош је о тој катедрали написао песму При светоме Краљу. [7] [8] Најстарија жупа у Славонском Броду из које су настале све данашње жупе Славонског Брода и околине, се и 1922. године звала Жупа Светог Стјепана Краља. Преименована је 1977. године у Жупу Госпе Брзе Помоћи.[9]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Рокаи 2002, стр. 31.
  2. ^ Историја Мађара. стр. 36-37.
  3. ^ а б Engel 2001, стр. 28.
  4. ^ Szent Vlagyimir fejedelem és Szent István király (мађарски)
  5. ^ Budapesten a konstantinápolyi pátriárka (мађарски)
  6. ^ Engel 2001, стр. 28–29.
  7. ^ Sveti Stjepan - ugarski kralj. 
  8. ^ Zagrebačka Katedrala Uznesenja bl. dj. Marije i sv. Stjepana i Ladislava. Архивирано из оригинала на датум 19. 07. 2021. Приступљено 19. 07. 2021. 
  9. ^ Mikuš, Ivan (2015). Prilozi za povijest Broda i okolice, knjiga 2, "Hrvatski Orao" u Brodu na Savi i Brodskome Varošu, fusnota 41. Slavonski Brod: Hrvatski institut za povijest. стр. 115. 

Литература[уреди | уреди извор]


Претходник: Велики везир Мађара
{{{године}}}
Наследник:
Претходник:
Стефан I Угарски
(као велики везир)
Краљ Угарске
(1000—1038)
Наследник: