Белведер

С Википедије, слободне енциклопедије
Палата Белведер, поглед из парка

Белведер (пољски изговор: [bɛlˈvɛdɛr]; од италијанског belvedere, „прелеп поглед“) је неокласична палата у Варшави, Пољска. Палата је подигнута 1660. и преуређена почетком 1800-их. У питању је једна од неколико званичних резиденција које користе пољски председници, као и кућа за одседање шефова држава који су у званичним посетама Пољској. Комплекс се налази јужно од центра Варшаве, у близини историјског парка Краљевских купатила (Łазиенки).

Историја[уреди | уреди извор]

Садашња зграда је последња преостала од неколико које су стајале на том месту од 1660.[1] Белведер је некада припадао последњем пољском краљу, Станиславу Августу, који га је користио као фабрику за производњу порцелана.[2] Од 1818. била је резиденција великог војводе Константина Павловича, који је де факто био намесник у Конгресној Краљевини Пољској. Побегао је из Белведера почетком новембарског устанка 1830.[2]

Након поновног успостављања независности Пољске након Првог светског рата (1918), Белведер је служио као резиденција маршала Јозефа Пилсудског,<ref name="perelki"->шефа државе (1918–22) и касније (1926–35) министра војног Пољске. Палата је повремено била и резиденција председника Станислава Војчеховског. Након државног удара у мају 1926. године, власништво над комплексом је прешло са Војчеховског на Пилсудског, који је ту умро 1935.

Током Другог светског рата, зграда је опсежно преуређена за Ханса Франка, гувернера окупиране и Генералног губернаторства. Остаје једна од ретких оригиналних структура у Варшави која је преживела рат.

У периоду 1945-1952 палата је била резиденција Болеслава Бјерута, а касније и председника Државног савета. Од 1989. до јула 1994. била је званична резиденција пољских председника (Војчеха Јарузелског и Леха Валенсе ), али се показала као премала за ту потребу. Касније је палату председник Бронислав Коморовски користио као своју приватну резиденцију.

Белведер обично користе председник и влада у церемонијалне сврхе, док председник борави у Председничкој палати у центру града. Такође служи као званична резиденција за шефове држава у званичним посетама Пољској и друге важне госте. Било је планова да се палата Белведер претвори у музеј посвећен Јозефу Пилсудском. Тренутно се у палати налази мала изложба посвећена маршалу.[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Belweder”. www.warsawtour.pl (на језику: пољски). Архивирано из оригинала 2009-09-06. г. Приступљено 2009-03-23. 
  2. ^ а б в „Belvedere”. eGuide / Treasures of Warsaw on-line. Архивирано из оригинала 08. 02. 2006. г. Приступљено 2009-03-23. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]