Аутобус

С Википедије, слободне енциклопедије
Аутобус у Шчећину — Solaris Urbino 18
Градски аутобус у Манхајму
Аутобус из разгледнице око 1900. године
Један од првих аутобуса у Музеју Карл Бенц
еБус на улицама Београда


Аутобус је моторно путничко возило које служи за јавни превоз већег броја путника (обично аутомобилом називамо возило које превози до 8 путника, а од 9 навише такво возило зовемо аутобус). Прелазни модели између аутомобила и аутобуса су моноволумен и комби или мини-бус.

Историја аутобуса[уреди | уреди извор]

Први аутобус, тада још називан омнибус са мотором на унутрашње сагоревање представио је Карл Бенц 1895. године, а у правилну употребу је дошао у Лондону 1899. године. Тада се радило о возилима на које се не може са сигурношћу ослонити, нарочито због јако ограниченог броја путника (од 10 до 20 особа). Развој је ипак ишао даље и од 1930. године су аутобуси могли да сместе и 50 људи и били су на разне погоне као на светлећи плин на нафту или дрвени плин и сл. Ипак главни развој аутобусног саобраћаја забележен је после Другог светског рата када су се појавили бензин и нафта као и када су се изградили многе саобраћајнице. После друге половоне 20. века аутобуси су постепено преузимали градски саобраћај и тако допунили трамвајски саобраћај нарочито на линијама које нису захтевале масовни саобраћај великог капацитета. За разлику од других врста саобраћаја аутобуси су лако маневрисали и имали су врло ниска улагања за изградњу линија на којима су саобраћали тако да су овакав саобраћај могли себи дозвољавати и мање велики градови.

Врсте аутобуса[уреди | уреди извор]

Разликују се три врсте аутобуса у зависности од њихове намене:

  • градски аутобус намењен је превозу путника на краћим релацијама. Карактеришу га двоја или више двокрилних врата за улаз и излаз путника, мали број места за седење (односно велики број места за стајање), немају велику максималну брзину али зато имају већа убрзања и успорења у циљу што бржег превоза путника.
  • приградски аутобус намењен је превозу путника на дужим релацијама од градског аутобуса. Карактеришу га сва седећа места са малим бројем места за стајање и двоја врата за излаз и улаз путника.
  • међуградски аутобус је намењен за превоз путника на дугим релацијама. Карактеришу га висока удобност за путнике (клима, телевизија, нужник), сва места су седећа, велики простор за пртљаг путника, врата за излаз и улаз путника су ужа.

Комбибус је намењен за превоз мањег броја путника (до десет, не рачунајући седиште за возача) и њихове пртљаге. Користе га већином хотели и аеродроми за превоз путника.

Школски аутобуси[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]