Бизнис

С Википедије, слободне енциклопедије

Бизнис (познат и као предузеће или фирма), организација је која учествује у трговини добрима, услугама или оба са потрошачем.[1] Бизнис је доминантан у капиталистичким економијама, где већину поседују приватници и обезбеђује добра и услуге муштеријама ради постизања профита. Бизнис такође може бити непрофитан или у државном власништву. Бизнис који поседује више различитих појединаца односи се на предузеће, иако термин има одређеније значење.

Етимологија речи бизнис потиче од стања бити заузет (енгл. being busy)[2] и односи се на комерцијално одржив профитабилан посао. Термин бизнис има најмање три примене, у зависности од опсега у којем се користи. Бизнис може да означава одређену организацију, док се уопштенија примена односи на одређени тржишни сектор, нпр. музички бизнис. Спојени облици, као што су агрибизнис представља подскупове ширег значења речи, која обухвата све активности свих снадбевача добрима и услугама.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Sullivan, Arthur (2003). Economics: Principles in action. Steven M. Sheffhrin. Upper Saddle River, New Jersey 07458: Pearson Prentice Hall. стр. 29. ISBN 978-0-13-063085-8. 
  2. ^ „Бизнес Start.bg - бизнес информационен справочник”. Архивирано из оригинала на датум 03. 02. 2016. Приступљено 18. 01. 2016. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]