Билијар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Стандардне кугле за билијарске игре са џеповима

Билијар је израз који се односи на широк распон игара вештине у којима се користи билијарски штап „так“ за ударање кугли и њихово померање по билијарском столу који је у правилу пресвучен вуненим платном (чојом), а уоквирен гуменим ивицама (мантинелама).

Употреба имена[уреди]

Историјски је појам билијар обухватао цели спорт. Иако се то име користи као генеричко име за све такве игре, употреба речи раслојила се на потпунија значења у одређеним групама људи и географским подручјима. На пример, у Уједињеном Краљевству реч билијар означава првенствено енглески билијар. У САД она се користи првенствено за карамбол. У Србији је та реч популаран синоним за осмицу, варијанту пул билијара, тј. билијарске игре са рупама.

Варијанте игре[уреди]

Игре у овом спорту уопштено се дијеле на три групе:

 1. Карамбол билијар означава групу игара које се играју на столовима без рупа,
 2. Билијар са рупама, тзв. „рупаш“, углавном се игра на столовима са шест рупа. Подваријанте су:
  • осмица (најпопуларнија билијарска игра на свету),
  • деветка (9 ball pool),
  • десетка (10 ball pool),
  • 14-1 непрекидна игра (14.1 continuous),
  • „на једну рупу“ (one-pocket),
  • „преко мартинеле“ (bank pool),
 3. Снукер, се технички сврстава у групу билијара са рупама, док се историјски разликује од осталих игара. Уз њега се такође вежу посебна култура и терминологија које га као игру одређују.

Историја[уреди]

Билијар има дугу и богату историју која се протеже од свог почетка у 15. веку. Од времена кад је 1586. сахрањено тело шкотске краљице Марије Стјуарт било умотано у платно са њеног билијарског стола, преко честог спомињања билијара у радовима Вилијема Шекспира (укључујући фамозан цитат: „Хајдемо на билијар“ у драми Антоније и Клеопатра), преко куполе дома Томаса Џеферсона која је скривала собу с билијарским столом, коју је крио јер је игра била забрањена у Вирџинији. Најпознатији љубитељи билијара били су и Моцарт, Абрахам Линколн, Луј XIV, краљ Француске, Марија Антоанета, Марк Твен, Џорџ Вашингтон, Наполеон Бонапарта, Чарлс Дикенс, Луис Керол, Петар II Петровић Његош те многи други.

Спољашње везе[уреди]