Томас Џеферсон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Томас Џеферсон

Томас Џеферсон
Томас Џеферсон

Биографија
Датум рођења (1743-04-13) 13. април 1743.
Место рођења Шедвел (САД)
Датум смрти 4. јул 1826.(1826-07-04)(83 год.)
Место смрти Шарлотсвил (САД)
Држављанство Застава Сједињених Америчких Држава Сједињене Америчке Државе
Мандат(и)
3. председник САД
Претходник Џон Адамс
Наследник Џејмс Медисон

Томас Џеферсон (енгл. Thomas Jefferson; Шедвел, 13. април 1743Шарлотсвил, 4. јул 1826), велики заговорник слободе, рођен је у Вирџинији 1743. у породици плантажера. Студирао је на Универзитету Вилијам и Мари. Године 1771. оженио је удовицу Марту Скелтон и са њом отишао да живи у планини, у делимично завршеној кући у Монтичелу.

Био је изванредан у писаној речи, али слаб говорник. У 33. години је написао Декларацију независности, а касније и Закон о религијским слободама, који је ступио на снагу 1786. Џеферсон је наследио Бенџамина Френклина на месту министра у Француској, 1785. Његове симпатије према Француској револуцији довеле су га до сукоба са Александром Хамилтоном, док је Џеферсон био државни секретар у време председника Вашингтона. Године 1793. Џеферсон подноси оставку.

У то време јачају две политичке странке, федералисти и демократи-републиканци. Џеферсон је подржавао републиканце залажући се за већа права држава, а мања федерална овлашћења. Године 1800. републикански електори су, у намери да из властите партије именују и председника и потпредседника, дали једнак број гласова Џеферсону и Арону Беру. Након дугих расправа заступнички дом је решио случај и Џеферсон је постао председник. Тај случај је утицао на каснију измену изборних закона код избора председника.

Након два мандата, Томас Џеферсон се повукао у пензију у Монтичело где је и умро 4. јула 1826. године.

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката: