Бим и Бум

С Википедије, слободне енциклопедије
Бим и Бум Рудолфа Диркса (1901)
Policy and Pie part 1 of 2 (1918)
Policy and Pie part 2 of 2 (1918)

Бим и Бум, у оригиналу енгл. The Katzenjammer Kids je стрип Американца немачког порекла Рудолфа Диркса [1] (нем. Rudolph Dirks), први пут објављен 12. децембра 1897. у Америкен хјумористу, (енгл. American Humorist) недељном хумористичком подлистку новина Њујорк џорнал (енгл. New York Journal).

Стрип је био инспирисан сликовницом Сима и Тима (нем. Max und Moritz), немачког аутора Вилхелма Буша (нем. Wilhelm Busch) која је уживала огромну популарност на немачком говорном подручју.

Главни јунаци су дечаци Бим и Бум који смишљају разне несташлуке чије су жртве њихова мама, Капетан, Инспектор и Мис Алгебро.

Диркс је на овом стрипу радио све до 1912. године, када је незадовољан условима и односом свог послодавца напустио Џорнал. Уместо њега, рад на стрипу све до 1949. наставља Харолд Кнер (енгл. Harold Knerr). Диркс је у међувремену одлучио да поново почне да ради на овом стрипу, у почетку под именом Ханс и Фриц (нем. Hans und Fritz) а касније као Капетан и деца (енгл. The Captain and the Kids).

Супарничке верзије стрипа су постојале све до престанка објављивања Капетана и деце 1979. године. Други The Katzenjammer Kids се објављује и дан данас, што га чини стрипом који најдуже излази у историји.

Стрип Бим и Бум је спадао међу најпопуларније хумористичке стрипове у Србији и први пут је код нас објављен 1939. године у броју 20. Политикиног забавника,[2] У обновљеном „Забавнику“ после рата, редовно је излазио у недељеним епизодама обима једне табле све до почетка деведесетих.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Dirks profile: "Пореклом из Хајдеа у Немачкој, породица Диркс се преселила у Чикаго када је Рудолфу било седам година."
  2. ^ [Projekat Rastko] Здравко Зупан и Славко Драгинчић: Историја југословенског стрипа I

Спољашње везе[уреди | уреди извор]