Битка код Анхијала (763)

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Анхијала
Део Византијско-бугарски ратови

Константин V
Време30. јун 763. година
Место
Анхијал, Бугарска обала
Исход Победа Византијског царства
Сукобљене стране
Прво бугарско царство Византијско царство
Команданти и вође
Телек Константин V Копроним
Јачина
непознато 9600 коњаника, непознат број пешака, 800 бродова
Жртве и губици
тешки тешки

Битка код Анхијала одиграла се 30. јуна 763. године између војске Византијског царства са једне и војске Првог бугарског царства са друге стране. Битка је део Византијско-бугарских ратова, а завршена је победом Византије.

Увод[уреди | уреди извор]

Византијску војску предводио је Константин V, а бугарску кан Телек. До битке је дошло четири година након велике бугарске победе у бици код Ришког превоја коју тадашњи бугарски кан Винех није знао дипломатски искористити те је због разочаравајућег мировног споразума убијен од стране властитих сународника. Нови кан Телек је поново покренуо рат и почео пустошити византијске територије у Тракији. Константин је због тога покренуо велики поход, испловивши 16. јуна из Цариграда са 800 бродова, 9600 коњаника и непознатим бројем пешака.

Битка[уреди | уреди извор]

Византијске трупе су се искрцале код Анхилаја. Телек је дознао за искрцавање па је заузео положаје на висоравнима у близини бугарског мостобрана. Међутим, убрзо је одлучио да Византинце докрајчи у отвореној бици те их је напао. Окршај је трајао 10 сати, све до сумрака и изазвао страховите губитке на обе стране. На крају су Византинци однели победу, а већи део бугарске војске је уништен. Константин се тријумфално вратио у Цариград с огромним бројем заробљеника које је касније погубио. Телек је успео побећи, али су га, две године касније, убили сународници због пораза.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]