Битка код Русокастра

С Википедије, слободне енциклопедије
Битка код Русокастра
Део Византијско-бугарски ратови

Битка код Русокастра
Време18. јул 1332. године
Место
Русокастро, Бургаска област
Исход Бугарска победа
Сукобљене стране
Бугарска Византијско царство
Команданти и вође
Јован Александар Андроник III Палеолог
Јачина
11.000 3.000
Жртве и губици
непознато непознато

Битка код Русокастра вођена је 18. јула 1332. године између војске Византијског царства са једне и војске Бугарског царства са друге стране. Битка је део Византијско-бугарских ратова, а завршена је победом Бугара.

Битка[уреди | уреди извор]

Године 1328. цареви Бугарске и Византије, Михајло Шишман и Андроник III Палеолог потписали су тајни споразум против Србије. Док је Михајло Шишман водио битку против Стефана Дечанског код Велбужда, Андроник је освојио бугарске градове у Тракији. То је изазвало сукоб између Бугарске и Византије. У лето 1332. године, Византинци су окупили велику војску за напад на Бугарску и без објаве рата прешли њену границу и пљачкали градове и села на путевима. Јован Александар је покушао да преговара, а када му то није успео одлучио је да се суочи са непријатељем.

Битка се одиграла код села Русокастро у југоисточној Бугарској. Битка је почела у шест часова ујутро, а вођена је до девет часова. Знатно бројнија бугарска војска успела је да опколи византијску и нанесе јој пораз. Ова битка представља важан догађај у средњовековној историји Бугарске. Јован је након победе у бици код Русокастра повратио изгубљене градове у Тракији и обезбедио Бугарској дугогодишњи мир.

Литература[уреди | уреди извор]