Битка код Секигахаре

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Битка код Секигахаре
Sekigaharascreen.jpg
Представа битке из времена Едо периода.
Време:21. октобар 1600.
Место:{{{локација}}}
Сукобљене стране
Western Army: Forces loyal to Toyotomi Hideyori, many clans from Western Japan Eastern Army: Forces of Tokugawa Ieyasu, clans of Eastern Japan

Битка код Секигахаре је била пресудна битка која се одиграла 21. октобра 1600, којом је Токугава Ијејасу осигурао шогунат. Иако су Ијејасуу биле потребне још три године да осигура власт у односу на клан Тојотоми и месне владаре (даимје), Секигахара се углавном сматра неслужбеним почетком шогуната Токугава, задњег шогуната који је владао Јапаном.

На месту данашњег насеља Секигахара, у префектури Гифу, Токугавина се војска сукобила с војском Ишиде Мицунарија, који је био одан Хидејорију, сину и наследнику Тојотомија Хидејошија. Исход битке је пресудио Ишидин војсковођа Кобајакава Хидејаки, који је усред борбе издао своје савезнике. Иако је испрва Кобајакава само стајао са стране и није учествовао у бици, Токугава је заповедио својим војницима да отворе ватру на Кобајакавине снаге, након чега се Кобајакава почео борити на Токугавиној страни. То је довело до Токугавине победе и завршетка сукоба унутар Већа пет регената.