Богићевица

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Богићевица је планина која се простире на територијама Црне Горе, Косова и Метохије и Албаније. У Црној Гори налази се њен већи део, а пружа се источно од града Плава према Косову и Метохији. На месту где се додирују границе Црне Горе, КиМ и Албаније постоји врх који се назива Тромеђа (2 366 m), где је гранични камен. Највиши врх планине је Маја Ропс (2 501 m) који је на територији КиМ. Поред овог врха истичу се Крш Богићевица (2 374 m) и Хридски крш (2 358 m).[1]

Први балкански рат[уреди | уреди извор]

Планина је позната по маршу јединица Црногорске војске, у првом балканском рату новембра 1912. Пребацујући делове Источног одреда Црногорске војске у рејон Скадра, командант одреда бригадир Јанко Вукотић кренуо је са Колашинском и Дурмиторском бригадом 12. новембра на извршење задатка. Услед снежне вејавице планину је савладала само претходница, а главнина се задржала у шуми, где је преноћила изложена жестокој хладноћи. Сутрадан, пошто је претходница пристигла у помоћ, главнина је прешла планину.

Од 120 војника којима је пружена лекарска помоћ, умрла су 82, а у сметовима је изгубљено неколико топова и готово сва комора.

Литература[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Делибашић, Томица (2019). Планине и врхови Балкана. ЈП Службени гласник, Планинарски савез Србије.