Борел-Лебегова лема

Из Википедије, слободне енциклопедије

Поред назива Борел-Лебегова лема/теорема, алтернативни назив који се користи је и Хајне-Борелова теорема. Лема носи назив по француским математичарима Емилу Борелу и Хенрију Лебегу, односно Едварду Хајнеу.

У специјалном случају, лема описује једно важно својство одсечака реалне праве, док у општем смислу подразумева својство компактности метричких простора.

Дефиниција[уреди]

Борел-Лебегова лема: Из сваког покривача отвореним интервалима, одсечка реалне праве [a, b] , може се издвојити коначан потпокривач.

Доказ[уреди]

Означимо са X скуп свих оних тачака x за које важи да се одсечак [a,x] може покрити коначним бројем отворених интервала. Тај скуп X очигледно није празан, јер му припада најпре тачка a која према условима тврђења мора припадати неком отвореном интервалу. Потребно је доказати да и тачка b припада скупу X .


Пошто скуп X није празан и ограничен је одозго, он мора имати супремум. Нека је y његов супремум. Ако претпостављамо да тачка b не припада том скупу, онда је x \leq y \leq b , те и y припада одсечку [a, b], па као и свака тачка тог сегмента, и y припада неком отвореном интервалу (\alpha, \beta). Тада за неко x важи: \alpha \leq x \leq y , јер би иначе то x било супремум скупа X.


Интервал (\alpha, \beta) можемо придружити скупу X , зато што је могуће и одсечак [a,y] прекрити са коначним бројем отворених интервала. Међутим, ако би било y \neq b , тада би се између y и b нашло још чланова скупа X због отворености интервала (\alpha, \beta), што је у супротности са тиме да је y супремум скупа X. Због тога, и b припада скупу X , чиме смо доказали да се одсечак [a, b] може прекрити са коначним бројем отворених интервала, што је и тврђење леме.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

 • Душан Аднађевић, Зоран Каделбург: Математичка анализа 1, Студентски трг, Београд, 1995.