Бот

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Бот је скраћени назив за софтверског робота, односно интелигентног софтверског агента. Ботови често укључују елементе вештачке интелигенције. У Србији се, у пренесеном и погрдном значењу, овај појам користи за припаднике Интернет тимова политичких странака, чија је дужност да куцају коментаре подршке својим партијама или њиховим лидерима на веб-порталима и друштвеним мрежама, вршећи на тај начин утицај на јавно мњење.

Интернет бот[уреди]

Интернет бот се интегрише на веб локацијама, понашајући се на мрежи као да је он сам човек. Најчешће се примењује због рекламе или спама, али и због корисних ствари као што су техничка подршка кориснику, помоћ при учењу на даљину, итд.

Једни од најзаступљенијих Интернет ботова су Чет-бот и Спам-бот.

Чет-бот[уреди]

Чет-бот покушава да опонаша чет партнера. Постоје добронамерни и злонамерни чет-ботови.

  • Добронамерни се обично користе као техничка подршка за одређен сајт односно производ, како би кориснику помогли да лакше дође до информација које жели. Они се готово увек представљају као бот да би кориснику скренули пажњу да разговара са машином. Значајна им је и употреба и у образовању, када могу преузети улогу инструктора или предавача.
  • Злонамерни обично не желе да буду откривени као машина већ да корисник помисли да комуницира са човеком. Ти ботови углавном имају сврху да рекламирају одређену веб локацију и корисника упуте на њу. Најчешће се појављују на веб-чет локацијама или у виду банера на одређеним сајтовима.

Спам-бот[уреди]

Спам-бот спада у категорију штетних софтвера и може служити да рекламира одређену веб локацију односно приозвод или имати сврху да науди одрећеној интернет страници, коринику или групи корисника. Може правити аутоматске налоге на одређеној интернет страници, најчешће форумима, и остављати велики број порука. Те поруке могу имати за циљ да рекламирају одрећену веб локацију односно производ или могу имати задатак да ометају нормалну дискусију међу корисницима тако да је учине мање разумљивом и тиме тој интернет страници наруши рејтинг. Као једна од најбољих заштита од спам-ботова користи се стопка (енглески: CAPTCHA) којом се одређује да ли је корисник човек или бот.

Играчки бот[уреди]

Играчки бот се користи у рачунарским играма где опонаша противника играчу. Добро познати примери су рачунарски шах и игре стратегије са више противничких страна. Такође ширу примену имају и у тимским играма, када тиму недостаје играч бот преузима његову улогу.

Страначки бот (бивша Југославија)[уреди]

У пренесеном значењу, "страначким ботовима" се у земљама бивше Југославије називају чланови политичких партија (обично они нижеразредни) који за малу надокнаду куцају афирмативне коментаре у корист своје партије или њеног лидера на оним веб-порталима који користе антибот стопке. Овакве активности су најизраженије током предизборних кампања. "Страначко ботовање", поред куцања афирмативних коментара, укључује и вештачки утицај на однос оцена испод коментара ("плусева" и "минуса"), тако што једна особа више пута оцени исти коментар уз помоћ софтвера за скривање корисникове праве ИП адресе. Иако политичке странке одбијају да признају овакве активности, оне се најчешће приписују владајућим и највећим опозиционим странкама.

Израз „боте један”[уреди]

У пренесеном значењу, када се неком каже „боте један” , алудира се на људе који не мисле својом главом или када им се жели рећи да су глупи или праве грешке. Израз је настао међу играчима популарне игре Counter-Strike гдје су се могли користити ботови када није било довољно саиграча. Међутим, ботови у датој игри су се често „заглупљивали” тј. ударали у зидове, заглављивали, ометали, па нису служили примјерено намијењеној им сврси. Тако су играчи почели ословљавати оне који често гријеше, или су, пак, бескорисни, ботовима.