Бот

Из Википедије, слободне енциклопедије

Бот је скраћени назив за софтверског робота, односно интелигентног софтверског агента. Ботови често укључују елементе вештачке интелигенције.

Интернет бот[уреди]

Интернет бот се интегрише на веб локацијама, понашајући се на мрежи као да је он сам човек. Најчешће се примењује због рекламе или спама, али и због корисних ствари као што су техничка подршка кориснику, помоћ при учењу на даљину, итд.

Једни од најзаступљенијих Интернет ботова су Чет-бот и Спам-бот.

Чет-бот[уреди]

Чет-бот покушава да опонаша чет партнера. Постоје добронамерни и злонамерни чет-ботови.

  • Добронамерни се обично користе као техничка подршка за одређен сајт односно производ, како би кориснику помогли да лакше дође до информација које жели. Они се готово увек представљају као бот да би кориснику скренули пажњу да разговара са машином. Значајна им је и употреба и у образовању, када могу преузети улогу инструктора или предавача.
  • Злонамерни обично не желе да буду откривени као машина већ да корисник помисли да комуницира са човеком. Ти ботови углавном имају сврху да рекламирају одређену веб локацију и корисника упуте на њу. Најчешће се појављују на веб-чет локацијама или у виду банера на одређеним сајтовима.

Спам-бот[уреди]

Спам-бот спада у категорију злонамерних софтвера и може служити да рекламира одређену веб локацију односно приозвод или имати сврху да науди одрећеној интернет страници, коринику или групи корисника. Може правити аутоматске налоге на одређеној интернет страници, најчешће форумима, и остављати велики број порука. Те поруке могу имати за циљ да рекламирају одрећену веб локацију односно производ или могу имати задатак да ометају нормалну дискусију међу корисницима тако да је учине мање разумљивом и тиме тој интернет страници наруши рејтинг. Као једна од најбољих заштита од спам-ботова користи се стопка (енгл. CAPTCHA) којом се одређује да ли је корисник човек или бот.

Играчки бот[уреди]

Играчки бот се користи у рачунарским играма где опонаша противника играчу. Добро познати примери су рачунарски шах и игре стратегије са више противничких страна. Такође ширу примену имају и у тимским играма, када тиму недостаје играч бот преузима његову улогу.