Брајан Бору

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Брајан Бору
Brian Boru, King of Munster.jpg
Брахан Бору, краљ Манстера
Датум рођења око 926.
Место рођења Килалоу, Клер
Ирска
Датум смрти 23. април 1014.(1014-04-23) (87/88 год.)
Место смрти Клонтарф
Династија Dál gCais
Отац Cennétig mac Lorcáin
Мајка Bé Binn inion Urchadh
Супружник Gormflaith ingen Murchada
Потомство Donnchad mac Briain, Tadc mac Briain
Претходник Máel Sechnaill mac Domnaill
Наследник Máel Sechnaill mac Domnaill (restored)

Брајан Бору или Боро или Брин (ир. Brian Boru, Bóramha, Boraimhe, Boroimhe, Borumha[1]; око 92623. април 1014) био је последњи велики краљ Ирске. Окончао је доминацију велике династије Е Нил.

Биографија[уреди]

Брајан је рођен око 926. године у селу Килалоу у округу Клер, у Ирској. Његов отац Ценетиг био је краљ Томонда, северног дела Манстера, а и вођа њиховог племена. Викинзи су 951. године убили Брајановог оца, краља Ценетига, а Цетингов брат Матхгамин је постао краљ Далкасианса.

Бору Брајан са Матхгамином је 968. обновио Кашел, разорен од напада Викинга, а 976. од њега наследио престо Манстера. Под Брајановим вођством, Манстер је израстао у моћну државу, пошто је Бору покорио остала краљевства у јужној Ирској. 997. године је поразио великог краља Маелсекнила II и тако окончао утицај моћне династије Е Нил, која је три века владала Ирском.

1002. године Брајан је постао врховни краљ. Иако га је дотадашњи велики краљ династије Е Нил признао као краља, његов ауторитет никад није у потпуности прихваћен. У деценији која је уследила, Брајан је водио ратове против чланова династије Е Нил који су живели у северним крајевима Ирске. У Ленстеру су били чести устанци против њега и ту су становници одбијали да га признају за краља.

1014. године, Бору се сукобио са озбиљним непријатељима - краљом Ленстера Маелом Мордом, нордијским краљем Даблина и његовим скандинавским саветницима. Брајанова војска, 23. априла на Велики петак, одлучно је поразила непријатеље у Клонтарфу, близу Даблина, али у бици је страдао Брајанов син. После битке, група Нордијаца је пронашла и убила Брајана, тако да су у овом окршају страдали и Бору, а и Маел Морду. Велико настало крвопролиће најбоље је искористио бивши краљ, Маелсекнил, који се поново прогласио краљем. Ипак, битком јесте окончана нордијска власт у Ирској, али су између кланова избили сукоби који су трајали 150 година.[2]

Брајан Бору је величан у многим књижевним делима, а на двору његовог праунука је изграђена његова хагиографија.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Cennétig mac Lorcáin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Брајан Бору
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Bé Binn inion Urchadh
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Илустрована историја света, Младенска књига, Београд, 2006.