Клер (округ)

С Википедије, слободне енциклопедије
Клер
County Clare / Contae an Chláir
Положај
ПокрајинаМанстер
Админ. центарЕнис
Површина3.450 km2
Становништво2011.
 — број ст.116.885
 — густина ст.33,88 ст./km2
Регистарске таблицеCE
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Округ Клер (енгл. County Clare, ир. Contae an Chláir) је један од 32 историјска округа на острву Ирској, смештен у његовом западном делу, у покрајини Манстер.

Данас је округ Клер један од 26 званичних округа Републике Ирске, као основних управних јединица у држави. Седиште округа је град Енис.

Положај и границе округа[уреди | уреди извор]

Округ Клер се налази у западном делу ирског острва и Републике Ирске и граничи се са:

Природни услови[уреди | уреди извор]

Клер је по пространству један од већих ирских округа - заузима 7. место међу 32 округа.

Рељеф: Округ Клер се састоји две сасвим различите целине. Већи део округа је равничарски, надморске висине 50-100 м. Стога је округ познат као пољопривредно подручје. Крајње западни део округа је више брдски. У оквиру њега налази се и област Барен, позната по изразитом крашком рељефу.

Клима Клима у округу Клер је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Воде: Округ Клер је богат водама. Округ има дугу обалу ка Атлантику на западу, југозападу и северозападу. На југоистоку округа се налази ушће познате ирске реке Шенон, која се потом развија у велики естуар. Источну границу округа чини велико ирско језеро Дерг. Унутар округа постоји више речица и малих језера.

Становништво[уреди | уреди извор]

Град Енис, седиште округа

По подацима са Пописа 2011. године на подручју округа Клер живело је преко 115 хиљада становника, већином етничких Ираца. Ово је за више него двоструко мање него на Попису 1841. године, пре Ирске глади и великог исељавања Ираца у Америку. Међутим, последње три деценије број становника округа расте по стопи од близу 1% годишње.

Густина насељености - Округ Клер има густину насељености од око 33 ст./км², што је за готово двоструко мање од државног просека (око 60 ст./км²). Јужни део округа је боље насељен него западни и северни.

Језик: У целом округу се равноправно користе енглески и ирски језик.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]