Пређи на садржај

Бутик

С Википедије, слободне енциклопедије

Бутик је малопродајна радња која нуди гардеробу, накит, обућу и друге модне аксесоаре углавном од познатих робних марки.[1] Та реч је почела да се користи и у контексту мањих локала који продају одећу и одевне комаде, без обзира на то да ли су од познатих или малих произвођача.

Бутик Les Vins Gourmands
Шанел бутик

Етимологија

[уреди | уреди извор]

Бутик на француском језику значи продавница, и првобитно је изведена од старогрчке речи за складиште (apothēkē).[2][3] Ова реч је ушла у многе језике у својој оригиналној форми крајем 1960-их.

Услуге познатих бутика

[уреди | уреди извор]

Када су у питању локали који продају скупу и маркирану робу, појам бутик се односи и на услугу коју радња нуди. Поред саме робе, у цену је урачануто и време и труд који запослени пружају при услуживању муштерија. Свака муштерија добије саветовање од стране радника који су дуже време у струци, и оно се одоноси на саму робу, стил, тренутну моду и захтеве муштерије. Поред саме високе цене артикала, само искуство које муштерије добију у таквом окружењу је урачунато у цену.[4]

У неке од најлуксузнијих бутика спадају Алфред Данхил, Оскар де ла Рента, Loewe, Луи Витон, Роберто Кавали и Хери Винстон,[5]а од робних марки Прада, Шанел, Гучи, Баленсијага, Луи Витон, Картије, Диор и Долче & Габана - већина марки има своје бутике.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ „Definition of Boutique”. www.merriam-webster.com (на језику: енглески). 2024-07-14. Приступљено 2024-07-23. 
  2. ^ „Definition of Boutique”. web.archive.org. 2020-05-14. Приступљено 2024-07-23. 
  3. ^ „ἀπο-θήκη”. Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon. 
  4. ^ Ajaero, Tony Martins (2023-01-11). „Why are Boutique Clothes So Expensive?”. ProfitableVenture (на језику: енглески). Приступљено 2024-07-23. 
  5. ^ Group, Mini STUDIO Publishing. „TOP 10 MOST EXCLUSIVE BOUTIQUES”. LuxuryTopics (на језику: српски). Приступљено 2024-07-23.