Вагиноза

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Бактеријска вагиноза
Vaginose-G15.jpg
Микрографија бактеријске вагинозе
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалност Гинекологија
ICD-10 B96, N76
ICD-9-CM 616.1
Patient UK Вагиноза
MeSH D016585

Вагиноза представља промену флоре вагине.[1] У нормалним условима у вагини се налази одређен број бактерија и гљивица које се налазе у равнотежи. Узрок вагинозе није познат, једино што се зна је да доводи до повећања одређене врсте бактерија у вагини и на тај начин изазива упалу. Око 50% жена нема никакве симптоме а код других се јавља бео, лепљив или зеленкаст секрет који је јачи него обично, непријатног је мириса, а може се јавити и свраб. Вагиноза у принципу није опасна, мада понекад може да узрокује инфекцију материце и Фалопијевих туба, а у трудноћи да изазове превремен порођај. Да би се поставила дијагноза вагинозе треба да буду испуњени следећи услови: густи бели лепљиви исцедак, вагинална киселост (pH) виша од 4,5 и да секрет има непријатан мирис. Вагиноза није преносива инфекција тако да лечење партнера није потребно чак ни превентивно, односно мушкарци не могу бити ни носиоци ни заражени. У већини случајева лечи се метронидазолом. [2][3]

Извори[уреди]

  1. ^ „Vaginal Infections — How to Diagnose and Treat Them: Bacterial Vaginosis or Vaginal Bacteriosis”. Medscape. Приступљено 10. 10. 2009. 
  2. ^ „Bacterial Vaginosis – CDC Fact Sheet”. Centers for Disease Control and Prevention. 1. 9. 2010. Приступљено 11. 11. 2011. 
  3. ^ „National guideline for the management of bacterial vaginosis (2006)”. Clinical Effectieness Group, British Association for Sexual Health and HIV (BASHH). 
Star of life.svgМолимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).