Васо Видовић

С Википедије, слободне енциклопедије
Васо Видовић
Васо Видовић
Лични подаци
Датум рођења1840.
Место рођењаКрупа на Врбасу,  Османско царство
Датум смрти1925.
Место смртиСарајево,  Краљевина СХС
Војна каријера
Служба18751878.

Васо Видовић (Крупа на Врбасу 1840Сарајево 1925), био је трговац и један од вођа Српског устанка у Херцеговини и Босни (1875–1878), те учесник Берлинског конгреса 1878. године. Већину свог живота је провео у Градишци. Био је ујак оцу Васе и Вељка Чубриловића.[1]

Живот[уреди | уреди извор]

Родитељи су му рано помрли, а бригу о њему преузима његова најстарија сестра, мајка Јове Чубриловића, она га одводи у Градишку (Тада Бербир) на изучавање трговине. После стицања потребних знања у трговачком послу, Васо Видовић отвара трговину, а својим радом и способношћу постаће имућан трговац, изузетно угледан, цијењен и поштован човек.[2] Он се поред трговине бавио и политиком . Имао је знатног учешћа у Босанскохерцеговачком устанку 1875-1878 , посебно на простору Сјеверозападне Босне. Био је организатор и један од вођа устанка. Као члан устаничког одбора, чије је седиште било у старој Градишци, а касније премјештено у Нову Градишку, имао је тијесне везе са владом Кнежевине Србије.

Био је учесник Берлинског конгреса. Он је, са још неколико представника из Босне, заступао Србе из Босне. На путу у Берлин, обучен у тадашњу босанску ношњу, у Бечу се сусрео са Јованом Ристићем, тадашњим министром спољних послова Србије. Тада му је министар рекавши "да би изгледао као човек", купио фрак, па је тако обучен отпутовао на конгрес.

У то вријеме аустроугарске окупације, Видовић, се наставио бавити трговином и политиком. У току Првог свијетског рата одведен је с више градишких трговаца у Логор Арад. Када се рат завршио, а логор преживио, враћа се у Градишку. После неколико година, када је остао сам, отишао је у Сарајево код сина Богдана, где је 1925. године у 85. години живота умро. Сахрањен је у православном гробљу на Кошеву.

Породица[уреди | уреди извор]

Васо Видовић је имао сина Богдана, који је за време школских одмора долазио у Градишку где је активно учествовао у Културном животу града. Послије завршетка студија права Богдан Видовић је отишао у Сарајево, гдје отворио адвокатску канцеларију и постао, по казивању докторке Инес Тодић, један од најпознатијих Сарајевских адвоката. Једно вријеме је био посланик у Скупштини Краљевине Југославије.

За изучвање трговачког зната код ујака Васе Видовића, као дечак, досао је грех споменуте Васине Сестре - Јово Чубриловић. Послије завршеног трговачког заната Јово Чубриловић је отворио трговачку радњу. У брачној заједници са Савком Лазаревић је имао десеторо деце. Троје их је умрло док су још били деца. Годину дана послије рођења најмлађег детета - Васе, Јово Чубриловић је умро, тако да га дете није ни запамтио. Бригу о Јовиној дјеци и њиховом школовању, је најпре преузела његова жена Савка, а након њене смрти, после десет касније, старање о дјеци је преузео Васо Видовић.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • „Српски биографски речник (В-Г) 2“ (Нови Сад: Матица српске,2006)
  • Теиновић, Братислав: „Српски устанак у Босни 1875-1878“ (Banja Luka: Музеј Републике Српске, 2006)
  • Теиновић, Братислав: „Поп Василије–Вајан Ковачевић (1844-1896) и његово свједочанство из Српског устанка у Босни (1875–1878)“, Гласник удружења архивских радника Републике Српске (Бања Лука: Удружење архивских радника Републике Српске, год. I, бр. 1, 2009)
  • Скарић, Владислав: „Поријекло православног народа у сјеверозападној Босни“ (Сарајево: Гласник Земаљског музеја, 1918)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Теиновић, Братислав: „Српски устанак у Босни 1875-1878“ (Бања Лука: Музеј Републике Српске, 2006. pp. 55)
  2. ^ „Познати из Градишке”. Архивирано из оригинала 18. 11. 2015. г. Приступљено 15. 10. 2015.