Велеград

Из Википедије, слободне енциклопедије
Москва

Велеград је назив за град који има најмање милион становника. Највећи град на свету је јапанска престоница Токио, која има више од 35 милиона становника.

Република Србија има само један велеград: Београд.

Карактеристике[уреди]

Лондон
Берлин

Великих градова је било и у старом веку. Такви градови су обједињавали велика подручја међутим ретко кад су се изграђивали са стабилношћу и по одређеном плану. Савремени велики градови су обично саграђени по организованом и одређеном плану као што је Бразилија и Нови Београд.

Ради бољег уређења и места за изградњу нових зграда, каткад се руше стари или непотребни делови града, али остају сачуване старе зграде и улице које имају историјску и уметничку вредност.


Велегради имају већи број општина и подељени су на четврти. Неки градови имају толико улица да се ради лакшег сналажења неке означавају бројевима, а не именима.

Земљиште је у граду веома скупо, посебно у његовом центру.

Зато су у новије време велегради почели да расту у висину. Граде се веома високе зграде - облакодери, који дају посебан изглед највећим градовима света. Први облакодер је имао 10 спратова и изграђен је САД. У највећим савременим велеградима облакодери су један до другог у средишту градског језгра. То је пословни и трговачки део града у коме готово нико не станује, него само ради.

Улице велеграда нису довољно широке да би омогућиле брз превоз свих оних којима се жури на посао или с посла. Зато највећи градови света као нпр. Лондон и Москва имају подземне железнице које периферију повезују са средиштем.

Изглед велеграда непрестано се мења.