Велика европска бубамара

С Википедије, слободне енциклопедије

Велика европска бубамара
BIEDRONA.JPG
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
C. septempunctata
Биномно име
Coccinella septempunctata

Велика европска бубамара (лат. Coccinella septempunctata) коју у САД је називају „бубамара са 7 тачака“ (енгл. seven-spotted ladybug) или „C-7“[1], је најчешћа врста бубамаре у Европи.

Опис[уреди | уреди извор]

изглед ларве

Њена покрилца су црвене боје, са по три црне тачке на сваком и једном која је подељена, тако да је на сваком покрилцу по једна половина, што укупно чини седам тачака због чега је ова врста добила и латински и енглески назив. На латинском septem значи седам, а punctata - тачкаста. Тело јој је дугачко око 8 mm[2].

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Има широку распрострањеност, може да живи готово свуда где има и биљних ваши којима се храни. И ларва и адулт могу да поједу много биљних ваши, па је због тога донесена у Северну Америку као биолошка мера заштите како би се сузбио број биљних ваши. Сада се налази на листи инсеката државних симбола САД у неколико држава: Делаверу, Масачусетсу, Њу Хемпширу, Охају, Пенсилванији и Тенесију.

У Уједињеном Краљевству постоји бојазан да овој врсти конкурише за храну азијска врста[3], а обрнута је ситуација у Северној Америци где она конкурише многим аутохтоним врстама, укључујући и друге врсте бубамара. Дају једну или две генерације годишње. Преплављују баште, паркове, шумска подручја, испод дрвећа и камења.

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Discover life
  2. ^ Група аутора. 1982. Илустрована енциклопедија Природа. Вук Караџић. Београд.
  3. ^ Quinn, Ben (7. 11. 2006). „Home-grown ladybirds put to flight by alien invasion”. The Daily Telegraph. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]