Велика европска бубамара

Из Википедије, слободне енциклопедије
Велика европска бубамара
BIEDRONA.JPG
Велика европска бубамара
Таксономија
Царство: Animalia
Тип: Arthropoda
Класа: Insecta
Ред: Coleoptera
Породица: Coccinellidae
Род: Coccinella
Биномијална номенклатура
Coccinella septempunctata
(Linnaeus, 1758)

Велика европска бубамара (лат. Coccinella septempunctata) коју у САД је називају „бубамара са 7 тачака“ (енгл. seven-spotted ladybug) или „C-7“[1], је најчешћа врста бубамаре у Европи. Њена покрилца су црвене боје, са по три црне тачке на сваком и једном која је подељена, тако да је на сваком покрилцу по једна половина, што укупно чини седам тачака због чега је ова врста добила и латински и енглески назив. На латинском septem значи седам, а punctata - тачкаста. Тело јој је дугачко око 8 mm[2].

Има широку распрострањеност, може да живи готово свуда где има и биљних ваши којима се храни. И ларва и адулт могу да поједу много биљних ваши, па је због тога донесена у Северну Америку као биолошка мера заштите како би се сузбио број биљних ваши. Сада се налази на листи инсеката САД у неколико држава: Делаверу, Масачусетсу, Њу Хемпширу, Охиу, Пенсилванији и Тенесију.

изглед ларве

У Уједињеном Краљевству постоји бојазан да ова врста конкурише за храну азијској врсти[3], а слична је ситуација и у Северној Америци где конкурише многим аутохтоним врстама, укључујући и друге врсте бубамара. Дају једна или две генерације годишње. Преплављују баште, паркове, шумска подручја, испод дрвећа и камења.

Галерија[уреди]

Извори[уреди]

  1. Discover life
  2. Група аутора. 1982. Илустрована енциклопедија Природа. Вук Караџић. Београд.
  3. Ben Quinn (7. 11. 2006). „Home-grown ladybirds put to flight by alien invasion”. The Daily Telegraph. 

Спољашње везе[уреди]