Википедија:Гласање/Да ли вам ово изгледа смешно?

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Ајмо једно необавезно гласање. Чисто да видимо на чему смо. Да ли би вам ове реченице, да их видите у системским порукама у неком програму (нпр. Википедији или неком форуму), биле смешне?

 • Nikola Smolenski ȍtvori/zȁpoče novu temu?
 • Nikola Smolenski ȍdgovori na temu?
 • Nikola Smolenski nȁpisa/ȍstavi odgovor na temu?
 • Nikola Smolenski zȁključa temu?
 • Nikola Smolenski se rȅgistrova?
 • Nikola Smolenski ȉzmeni članak?
 • Nikola Smolenski prȅmesti članak?
 • Maduixa se prȉjavi?
 • Maduixa blȍkira/bȁnova korisnika?
 • Maduixa ȍdblokira korisnika?
 • Maduixa ȁploudova/ȍtpremi datoteku?
 • Maduixa dȁunlodova/prȅuze datoteku?
 • Maduixa dȍdade nov članak?

ПС:Може да гласа БИЛО ко ко има налог отворен ПРЕ почетка гласања, овде правила о гласањима не важе. Гласање је завршено. (освежи) ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:11, 10. април 2012. (CEST)

Glasovi[уреди | уреди извор]

Da, smešno mi je[уреди | уреди извор]

(ovde može da bude i: neobično mi je, zvuči čudno, zvuči arhaično, i sl.)

 1. за ЈагодаGaim.svg испеци па реци 14:52, 10. април 2012. (CEST)
 2. за--Βλ.Νίμчεβић★Рαζгоβоρ 15:16, 10. април 2012. (CEST)
 3. за--Пера Којот Шта је, бре??? 16:24, 10. април 2012. (CEST)
 4. за -- Bojan  Razgovor  16:51, 10. април 2012. (CEST)
 5. за lol. --Павлица причај 16:54, 10. април 2012. (CEST)
 6. за видети коментар EOF; [sabate]talk; 18:04, 10. април 2012. (CEST)
 7. за Овако сам пре неки дан видела нешто на ФБ-у и покидала сам се од смеха. --Ана P geology.png пиши ми 18:53, 10. април 2012. (CEST)
 8. за Ahahahaha --Boleyn 20:26, 10. април 2012. (CEST)
 9. за --Ф± 22:32, 10. април 2012. (CEST)
 10. за--Војвода разговор 22:52, 10. април 2012. (CEST)
 11. за – Ранчер (разговор) 23:19, 10. април 2012. (CEST)
 12. за --Појнт Дред (разговор) 23:59, 10. април 2012. (CEST)
 13. за PedjaNbg (разговор) 10:25, 12. април 2012. (CEST)
 14. за--В и к и в и н д 09:02, 13. април 2012. (CEST)

Ne, zvuči sasvim normalno[уреди | уреди извор]

zvuči normalno— Претходни непотписани коментар оставио/ла је Zagorski (разговордоприноси) Nećemo ovako. Rekli smo bilo ko ko ima nalog, dakle, KO VEĆ IMA nalog, a ne da ga otvara da bi ovde glasao. Pa nismo ni mi od juče.Face-grin.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 17:27, 10. април 2012. (CEST)

 1. за Aorist zvuči tj. izgleda normalno onda kada otklanja dvosmislenost, npr. Nikola Smolenski odgovori na temu neko bi mogao da shvati kao, puno češće korišćeni, imperativ: Nikola Smolenski, odgovóri na temu. I tome slično. Van toga je akcentovanje suvišno, npr. za zaključa je sasvim jasno šta znači. Drugo, aorist je programerski zgodan jer izostaje menjanje po rodovima, a pojave tipa odgovorio/la meni lično idu na živce kad ih vidim. I treće, aorist skraćuje vreme čitanja jer je kratak. Ne vidim problem sa savršeno upotrebljivim vremenom našeg jezika koje još i zgodno dođe, u sistemskim porukama ili bilo gde drugo. Neće ga shvatiti samo ko nije pismen, a Vikipedija bi trebalo da bude edukativna. –Matija 21:18, 13. април 2012. (CEST)
  Pa možda je programerima zgodan, ali lingvistima svakako nije. A programeri se ne bave jezikom, nego kompjuterima. Jezikom se bave lingvisti. No, očigledno je da programeri misle da mogu da se bave i jezikom, štaviše, da su merodavniji od samih lingvista da iznalaze rešenja za pre svega lingvistička pitanja. I nema načina da im se dokaže da to IPAK nije tako. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:23, 13. април 2012. (CEST)

Nije smešno, niti zvuči normalno[уреди | уреди извор]

 1. за Да је понуђено само ДА или НЕ, знао бих за шта гласам. Овако је само унапред конструисано од стране предлагача, а то није дозвољено. Мени није смешно, а и не звучи нормално. Само ми је слабо разумљиво. A да не причам које су казне за исмевање глаголских облика, који су равноправни у српском језику.--Zrno (разговор) 13:13, 11. април 2012. (CEST)
 2. за Наравно, аорист није смешан, то је једна лепа и свечана архаична форма, само нема потребе за аористом, већ се може користити обично прошло време. Плус, ови акценти су заиста сувише... --БелиПисац има реч 21:00, 11. април 2012. (CEST)
 3. за Ово уопште није смешно. --Бојан (Причај ми брате!) 21:49, 11. април 2012. (CEST)
 4. за аорист сам по себи није смешан, у првом лицу једнине и није тако редак, али мислим да предложена употреба није на месту.--Авала (разговор) 17:09, 12. април 2012. (CEST)

Коментари[уреди | уреди извор]

 Komentar: Aorist i imperfekat izbegavam. Koristim ih samo u pesmama i u SMS prepiskama.--Βλ.Νίμчεβић★Рαζгоβоρ 15:16, 10. април 2012. (CEST)

Управо. Пера Којот Шта је, бре??? 16:25, 10. април 2012. (CEST)

Питање је тако фрејмовано да сам морао да ставим глас у „необично“, мада не могу баш да кажем да бих имао нешто против да тако буде у интерфејсу. Истина је да звучи необично у овом контесту. Мени рецимо делује баш епски, поготову када се ради о блоковима и сличним акцијама :) подсећа ме на поруке у РПГ-овима, а пошто се често шалим како Википедија са уређивачке стране има доста РПГ елемената, симпатично ми је на одређени начин. Но, свакако, просечном говорнику српског језика аорист ће у овој ситуацији деловати чудно. Аорист нестаје из свакодневног говора и због тога когнитивно делује рогобатно (немам референцу, али то је закључак који се намеће из неформалних разговора о статистичкој анализи корпуса српског језика). EOF; [sabate]talk; 18:04, 10. април 2012. (CEST)

Da, pitanje je baš ono pšto mene zanima, pošto je bilo tvdnji da „aorist nije smešan“. E, mene zanima jeste li smešan u sistemskim porukama, ili nije. Ništa više. Nisam htela da pitam da li bi imali što protiv da se aorist nađe u sistemskim porukama, jer mislim da se o tome ne glasa. Kao što već rekoh, ovo je glasanje čisto informativnog karaktera, pa da ne idem od korisnika do korisnika i pitam, e, jel ti smešno ili nije? bolje ovako. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 20:35, 10. април 2012. (CEST)
BTW, sve to što si rekao samo potvrđuje ono što sam ja rekla na onoj diskusiji, kao i ono što sam citirala iz lingvističkih priručnika. Pametnom dovoljno. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 20:46, 10. април 2012. (CEST)

Ја можда и чешће него просечан говорник српског језика користим аорист (неретко у шаљивом тону; на пример, "пејстовах" и сл), али мислим да није примерен у системским порукама (остала аргументација је већ изнесена). --Ф± 22:32, 10. април 2012. (CEST)

Ја сам своје мишљење већ исказао на Тргу. Једноставно није за системске поруке.  – Ранчер (разговор) 23:19, 10. април 2012. (CEST)

Смешно није, него неразумљиво...и то само у трећем лицу једнине...а колико видим, сви су примери дати у њему. --Zrno (разговор) 13:00, 11. април 2012. (CEST)

 Коментар: Није ми претерано смешно, али ми (као лаику) „пара уши“ и, на основу свега прочитаног, мислим да аорист дефинитивно није за системске поруке. Чак ми је боља и варијанта да све остане у мушком роду (иако то није фер према корисницама) док се не нађе одговарајуће решење. micki 13:41, 11. април 2012. (CEST)

Podsećam da je glasanje samo i isključivo informativnog karaktera, i da direktno neće uticati ni na kakve odluke u vezi sa prevodom, pa nema potrebe govoriti ni o kakvim moranjima, kaznama, presupima i sl. Pokrenuto je jer je u raspravi na Trgu bilo decidiranih tvdnji da aorist nije smešan nego da je sasvim ok i ozbiljan i kao takav jedino ispravan za sistemske poruke, u šta je meni bilo vrlo teško poverovati. Ovo brzinsko glasanje kao i komentari koje ljudi daju, samo pokazuju da sam bila u pravu. Ništa više. Hvala svima koji su se javili, glasali i dali komentare, nadam se da će pomoći prevodiocima interfejsa da donesu pravilnu odluku. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 14:59, 11. април 2012. (CEST)

Povodom Mickijevog komentara: pa nije baš tako. Rodno razlikovanje postoji, ukoliko korisnik obeleži opciju pola u svojim podešavanjima. Ova cela diskusija je počela oko toga kako staviti da se pojavljuje kad korisnik ne obeleži ništa. Moja logika je sledeća: o tome mnogo više razmišljaju žene, nego muškarci jer su navikli da svuda dominira muški rod, tako da je najverovatnije mnogo veći procenat muškaraca koji nemaju podešen pol, nego žena. Ako bi se ostavio muški pol za "neopredeljene", to bi bilo sasvim ok, jer bi opet bilo tačno u većini slučaja, a žena bi verovatno svakako primetila da postoji ta opcija i sigurno bi je obeležila, a ako je i ne obeleži, brzo će primetiti. Možda bi kao dodatno osiguranje da korisnik obeleži pol pri registraciji mogli da dodamo neko obaveštenje koje izlazi pre završetka registracije? Ne znam koliko je to izvodljivo, i koliko je komplikovano, ali ne bi bilo loše da pre sačuvavanja podataka, ako korisnik nije obeležio pol, da mu izađe poruka podstednik, kao što imamo npr. za jutub i fejsbuk. Time bi se rešio problem "neopredeljenih". --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:06, 11. април 2012. (CEST)

Може у шаблон добродошлице да се дода то обавештење, односно да се корисницима скрене пажња на ту могућност (ако мислимо да је то потребно). micki 15:24, 11. април 2012. (CEST)
Ja ne bih u dobrodošlicu jer je NAUČNO dokazano da ama baš niko ne čita tu glomaznu dobrodošlicu. Ja bih pre ovako kako sam ja rekla, ako je to ikako moguće, jer će tako biti najefektivnije.--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:53, 11. април 2012. (CEST)

Само да подсетим да се о граматичким и правописним правилима не гласа. Колико год некоме било смешно "Никола обриса фајл", и даље је граматички правилно, за разлику од "Ана је обрисао фајл". Мислим, како би било да ја сад отворим гласање о томе да ли вам је смешно "Ал Пачино" или "Елвис Пресли". Никола (разговор) 15:36, 11. април 2012. (CEST)

Koliko sam ja shvatio glasanje nije o tome da li je nešto pravilno ili ne, već da li bi korisnici voljeli da vide aorist u sistemskim porukama. Bitna razlika, po mom mišljenju. Jeste da ovdje imamo jedan problemičić sa rodovima, ali ne treba od muve praviti slona. Stvari mogu da ostanu kako već jesu, ili možemo tražiti neko drugo rješenje. --Славен Косановић {разговор} 15:52, 11. април 2012. (CEST)
А колико сам ја схватио, гласање није о томе да ли би корисници волели да виде аорист у системским порукама, већ о томе да ли им он изгледа смешан. Наравно, и једно и друго је савршено небитно спрам чињенице да је аорист једини граматички исправан. Никола (разговор) 21:45, 11. април 2012. (CEST)
И имперфекат је граматички исправан. K. D. Levin (разговор) 21:49, 11. април 2012. (CEST)
Tačno, pa se uopšte ne koristi.--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 11:14, 12. април 2012. (CEST)

Ја могу да пренесем став са једног другог места, а то је да аорист не звучи стварно смешно, већ просто уноси осећање неозбиљности. То је зато што аорист има компоненту емотивног доживљаја ситуације, док системске поруке требају само на најнеутралнији начин пренети одређену информацију, па аорист просто није примерен том задатку.

На пример, корисници на чет-каналу би могли коментарисати своје уласке изласке из собе са Испадох!, Прекиде ми се веза!, Избаци ме!, али од сервера се очекује да генерише поруке типа Корисник Х се искључио са канала, Веза са корисником Х је прекинута; када би сервер генерисао поруке Корисник Х упаде у собу, то би просто звучало неозбиљно, ѕато што избор облика као ни избор речи није примерен ситуацији. Исто тако и овде. K. D. Levin (разговор) 17:04, 12. април 2012. (CEST)

Zaključak[уреди | уреди извор]

Ova malecka anketa je pokazala da je aorist uglavnom smešan ili čudan, i da svakako nije uobičajen niti zvuči prirodno u sistemskim porukama. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:09, 19. април 2012. (CEST)

Није. А и да јесте, није битно. Никола (разговор) 05:27, 20. април 2012. (CEST)
Никола, твоја безрезервна инсистирања су ми крајње нерационална. Моћеш ти сад да причаш било шта, али аориста неће бити. ;) --Ф± 08:08, 20. април 2012. (CEST)
А???? Да ли си ти при себи? Никола (разговор) 17:33, 6. мај 2012. (CEST)
Да, врло. --Ф± 13:42, 7. мај 2012. (CEST)
Ако си при себи, зашто се понашаш као да ниси при себи? Никола (разговор) 18:46, 7. мај 2012. (CEST)

Dokle mislite da pisete po arhiviranom i zavrsenom glasanju? Ko ima sta da kaze, neka to uradi tamo gde mu je mesto: na Trgu. Ovde nema sta vise da se pise. Svako novo pisanje po ovoj stranici bice vraceno. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:09, 7. мај 2012. (CEST)

Нека пишу људи. Шта фали. --БаШ-ЧелиК (разговор) 08:45, 8. мај 2012. (CEST)
Јес вала баш! :) --Каштер (разговор) 09:03, 8. мај 2012. (CEST)

Аман људи, може ли ишта да прође без препуцавања? Пера Којот Шта је, бре??? 10:03, 8. мај 2012. (CEST)

Izgleda da ne može. Neki BAŠ vole da teraju inat, iako je potpuno besmislen. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 18:06, 9. мај 2012. (CEST)