Википедија:Гласање/Предлог/Локални огранак/Архива1

С Википедије, слободне енциклопедије

Позадина[уреди | уреди извор]

  • 15. марта 2005. године први пут су се уживо срела два сарадника српске Википедије (Корисник:Обрадовић Горан и Корисник:Милош) у намери да виртуелна заједница створена на овом месту постане и заједница људи који се међусобно познају и ван Интернета. (Детаљи свих досадашњих виђања уживо налазе се у чланку Википедија:Уживо.)
  • Пет дана касније, 20. марта 2005. године, већ се видело више београдских сарадника српске Википедије, а од тада су се виђали скоро сваке недеље.
  • На једном од првих виђања Корисник:Bonzo је предложио да се издвоји одређени новац за унос текстова у српску Википедију, поред тога, више сарадника је предложило да се на неки начин популаризује рад српске Википедије на различитим местима. Иако је први предлог начелно одбијен, и први и други предлог су отворили питање стварања формалних основа за организован рад на проширивању рада и популаризовању српске Википедије. Корисник:Милош је, стога, предложио стварање непрофитне организације (невладине организације или групе грађана).
  • На састанку 27. марта 2005. године неформални разговори о томе су се већ проширили и Корисник:Ninam је обећала да ће се, као правник по струци, потрудити да пронађе све релевантне детаље везане за оснивање непрофитне организације.
  • На састанку 10. априла 2005. године установљено је да дефинитивно треба радити на стварању непрофитне организације, као и да је то опредељење шесторо сарадника српске Википедије из Београда: Корисник:Bonzo, Корисник:Domatrios (који има одређене резерве), Корисник:Djordjes, Корисник:Милош, Корисник:Ninam и Корисник:Обрадовић Горан.
  • 12. априла 2005. године Корисник:Милош је електронском поштом обавестио Викимедијин борд о томе да сарадници српске Википедије планирају да направе непрофитну организацију и да та организација може бити локални огранак Викимедијине задужбине. 14. априла је добио одговор да Борд подржава оснивање огранка. Такође, од представника Борда је добијена назнака да ће помоћи будућем локалном огранку у проналажењу спонзора за развој софтвера везаног за српску културу и Викимедијине пројекте.
  • Током те недеље на разговору на ИРЦ-у подршку стварању организације дали су и небеоградски сарадници српске Википедије: Корисник:Горан Анђелковић, Корисник:Kaster и Корисник:Саша.Стефановић, док су сарадници Корисник:Dzordzm, Корисник:Милант и Корисник:Покрајац (који је из Београда) били уздржани.
  • Обзиром на број људи заинтересованих за оснивање огранка (између деветоро и дванаесторо), као и да је вероватно да ће број сарадника заинтересованих за оснивање огранка вероватно расти, приступило се раду на оснивању непрофитне организације.
  • На састанку 17. априла 2005. године, на ком су присуствовали Корисник:Bonzo, Корисник:Милош и Корисник:Обрадовић Горан (док је Корисник:Ninam звала телефоном и електронском поштом послала детаље око оснивања непрофитне организације) договорено је да Корисник:Милош напише преглед урађеног, предлоге за рад и шта је све још потребно урадити за оснивање организације.

То је кратак историјат дружења википедијанаца, а остатак погледајте у чланку Википедија:Уживо

Потребно урадити[уреди | уреди извор]

(Молио бих сараднике заинтересоване за оснивање локалног огранка да прочитају цео чланак, као и остале чланке унутар овог именског простора, а повезане одавде.)

  • Милош треба да напише извештај са претходног састанка за Викимедијин борд. То ће, углавном, бити овај документ преведен на енглески.
  • Свако заинтересован за стварање локалног огранка треба да се пријави на листу Задужбине (можете то урадити на овој страни). Било би добро да се на дну стране пријаве сви они који прате ту листу.
  • План и програм регистрације који је написала Корисник:Ninam. У оквиру тог чланка би требало расправљати о ономе што је остварено и што треба остварити.
  • Потребно је пронаћи где ће бити седиште организације (у Београду). Сви који имају предлог, нека га напишу на дну стране у одговарајућем одељку.
  • Рад на Статуту организације. Укључите се у рад на Статуту!
  • Рад на Програму oрганизације. За сада нема ничег, Корисник:Милош ће написати цртице, што не значи да рад не може започети и неко други.
  • Било би добро да сви заинтересовани за стварање локалног огранка размисле о својим контактима које би могли употребити у циљу лакше регистрације организације, али и у циљу лакшег и ефикаснијег рада.

Пријава чланова[уреди | уреди извор]

На овом месту би требало да се пријаве сви заинтересовани за чланство. Пријава је територијално подељена зато да бисмо могли знати на кога и како можемо да рачунамо.

Како ће седиште организације бити у Београду, тако ће нам најједноставније бити да функционишемо са људима из Београда. За почетак, њихове бисмо податке узели за правну регистрацију.

Са друге стране, од помоћи могу бити и они који живе у близини Београда (узмимо, нпр., у Новом Саду), са којима можемо имати периодичан контакт уживо.

У трећу групу спадају остали заинтересовани из СЦГ зато што улазе у групу оних који се могу правно регистровати као чланови организације, а могуће их је видети понекад и уживо.

У четврту спадају заинтересовани из осталих крајева света који имају држављанство СЦГ, а за које важи слично као и за претходну групу.

У пету групу спадају заинтересовани који немају држављанство СЦГ, па не могу бити формални чланови организације (да ли?), али по унутрашњем уређењу локалног огранка могу бити.

  • Баш због тих нејасноћа и правних заврзлама, треба будући назив организације да у себи не садржи име "Србија" него "српски језик". Тек су онда чланови који не потичу или не живе у "ужој" Србији - равноправни. (Након разјашњења, молим обрисати) --Kaster 10:46, 19 апр 2005 (CEST)

(У начелу могу, треба само проверити да ли могу бити бирани на све функције, мада не видим због чега не би могли) - нина

Из Београда и Панчева[уреди | уреди извор]

  1. --Милош
  2. --Небојша Бозало 14:31, 18 апр 2005 (CEST)
  3. --Ангелина Марковић 02:27, 19 апр 2005 (CEST)
  4. --Владимир 23:55, 19 aпр 2005 (CEST)
  5. --Ђорђе Стакић (р) 09:03, 20 апр
  6. --Обрадовић Горан (разговор) 00:54, 22 апр 2005 (CEST)
  7. --Покрајац | разговор 23:18, 22 апр 2005 (CEST)
  8. --domatrios 23:57, 22 апр 2005 (CEST) (из Калуђерице, проблем је сто немам личну карту)
    (то је Београд, а сигурно имаш неки документ са сликом) нина
    (једино да приљубим лице на стакло скенера, па шта испадне) д.
  9. --Dungodung 22:53, 4 мај 2005 (CEST)
  10. --Goldfinger 21:12, 14 јун 2005 (CEST)
  11. --Микица
  12. --Драган Сатарић 21:55, 4 новембар 2005 (CEST)

Из околине Београда (могу доћи до Београда без већих проблема)[уреди | уреди извор]

(Ова ставка значи да неко живи нпр. у Смедереву или Зрењанину, али долази с времена на време у Београд.)

  1. --Владимир Димитријевић, Аранђеловац-Београд
  2. --Avram, Младеновац - студирам Интернет Технологије у Београду

Из осталих делова СЦГ[уреди | уреди извор]

  1. --Саша Стефановић - Суботица
  2. --Flekitza 00:01, 20 апр 2005 (CEST)
  3. --Миличић Марко
  4. --Kovacic Predrag
  5. --Симбa - Нови Сад

Из Републике Српске[уреди | уреди извор]

  1. --Серги Попеску - Бањалука

Из других крајева света и имају држављанство СЦГ[уреди | уреди извор]

  1. --Горан Анђелковић (〠ꒌ) 13:00, 19 апр 2005 (CEST)

Из других крајева света и имају држављанство БиХ (РС)[уреди | уреди извор]

  1. --Слободан Каштеровић 02:34, 19 апр 2005 (CEST)
  2. Ненад --MasterMind 13:38, 7 мај 2005 (CEST)
  3. --Андреј Павловић 10:20, 11 јул 2005 (GMT)

Из других крајева света и немају држављанство ни СЦГ ни БиХ (РС)[уреди | уреди извор]

Гласање за представнике[уреди | уреди извор]

На овом месту дајте своје предлоге и гласајте за представнике.

Предлози за адресу седишта локалног одбора[уреди | уреди извор]

Седиште локалног одбора треба да буде у Београду. Свако ко има свој предлог нека га изнесе и образложи на овом месту.

Невладина и непрофитна организација "Бонсаи друштво Београда" је регистровано на адреси председника друштва. Може и Википедија да се региструје на адреси председника. У принципу "Википедија мора да одржи састанак на коме треба да буду изабрани носиоци појединих функција, па се са тим, статутом и још којекаквим подацима припремају папири за регистрацију (не знам детаље).

Хоћемо ли учествовати на следећим локалним изборима? Ја бих за себе резервисао неко мало посланичко место у некој малој општини у Србији, тек толико да улети по нека дебела дневница а да се ништа не мора радити. Вандал Б 09:06, 21 апр 2005 (CEST)

    • Гласам за Вандалов предлог, и за њега лично. --Небојша Бозало 20:51, 21 апр 2005 (CEST)

Википедија:Почетак енглеског превода - --ВКокијелов 01:29, 21 апр 2005 (CEST) У овом тренутку, ово је страна Иницијативног одбора за оснивање Викимедијиног огранка за српско говорно подручје. Тренутно служи као централна страна за координацију рада на оснивању огранка.