Википедија:Гласање/Предлог/Расправа о четири питања

С Википедије, слободне енциклопедије

Здраво свима, након завршене љетне паузе, постављам четири одвојена питања на расправу. Осим првог и можда другог, теме немају шире импликације али свакако желим да прођу званичну расправу пошто ће пружити додатни комфор током рада уредника и разријешити одређена отворена питања. Одговорите уопштено или још боље по ставкама, како бисмо имали консензус ради покретања гласања.

Кренимо редом:

Прво питање се тиче инфокутија и можда је најкомпликованије.

1.1) Да ли сте сагласни да у свим примјерима шаблона инфокутија обришемо вишеструке знакове размака и да оставимо по један знак размака са сваке стране? Примјер се може видјети на бројним размацима инфокутије музичар/Употреба.

Покрећем тему јер је један колега истакао да је потребно постићи консензус и да је брисање знакова размака неконструктивно, са чим нијесам сагласан. Наравно, ако се изабере да склањамо знакове размака, нећемо масовно брисати или правити од тога некакву посебну тему, у питању је тек нешто значајнији детаљ. Мислим да нема потребе да себи компликујемо живот.

1.2) Да ли нам је неопходно да имамо основну употребу и пуну употребу одвојено? Можемо ли да оставимо само једну и поједноставимо ствари? Да ли да у тој једној буду сви параметри како корисници не би морали да траже по шаблону параметар који им недостаје или да стоје само основни параметри? При томе би се морало утврдити који су основни за које занимање.

1.3) Пошто потпис особе иде на дно и није дио нечије каријере, стављена је црта којим се тај потпис одваја. Исто је урађено на другим инфокутијама за амблеме, награде и сличне ствари, све оно што би требало мало издвојити, а за шта дефинитивно не треба посебан хедер. На мобилној верзији се између сваког параметра налазе мање црте, па тако црта којом се издвајају потпис и остале ствари долази између двије мање црте. Да ли задржати црту или је уклонити? Погледати примјер без црте и са цртом.

2) Да ли желите да умјесто компликованих табела за преглед номинованих чланака на Википедија:Изабрани спискови/Гласање и номинованих чланака за добре и сјајне, уведемо обичну Вики табелу која ће уредницима бити лакша за одржавање и архивирање? Тренутни шаблон је компликован за брзо уређивање, сређивање и ограничава нас на 20 ставки. Тренутно, можда и први пут у историји пројекта, немамо довољно простора да наведемо све спискове на расправама и гласањима. Поједностављивањем система ћемо себи олакшати рад на дуже стазе.

Списак кандидованих чланака
Чланак

(редни број)

Страница расправе Предлагач Крај расправе Статус
Наслов (1) Веза1 Корисничко име1 Датум и време1 На расправи1
Наслов2 (2) Веза2 Корисничко име2 Датум2 На расправи2

Табелу бисмо постављали на почетку нове календарске године и држали је отвореном за номинације чланака током трајања године, када би се кандидати чији је статус утврђен архивирали по крају године. Уколико буде успјешна година па уредници поставе на расправу на десетине чланака за избор, свакако ћемо архивирати дио.

3) Да ли сте сагласни да тренутни изглед иконице за изабране спискове промјени у мало тамнију нијансу исте боје. Тренутна иконица је дречаво зелена, мислим да је прилично непријатна за око и прилично одудара од остале двије.

4) Као четврти приједлог постављам преименовање Сајтнотиса у Огласну таблу (OT). Значење је јасно као и у складу са навикама говорника српског језика. Не видим зашто бисмо постовали на сајтнотисе, када имамо нашу потпуно јасну ријеч.

Гласање је завршено. (освежи)

Садко (ријечи су вјетар) 09:34, 19. септембар 2023. (CEST)[одговори]

Коментари

За сад ћу само прокоментарисати нешто везано за изабране чланке и спискове. Када се страница архивира, у архиви не стоје чланци који су добили статус кроз расправу, већ само они који су морали да иду на гласање. То сам примијетио раније јер сам тражио у архиви изабраних неке чланке које сам написао и није их имало. Мислим да би требало да стоје сви. Што се табеле тиче питање је да ли би било превише да стоје сви чланци током године, не знам колико их се предложи годишње, али само да не буде табела превише развучена. -- Vux33 (разговор) 09:59, 19. септембар 2023. (CEST)[одговори]

Постоје кроз везу ка СЗР гдје је вођена расправа, у подацима табеле.
Уколико се деси да имамо на десетине чланака за изабране, наравно да ћемо архивирати. — Садко (ријечи су вјетар) 10:16, 19. септембар 2023. (CEST)[одговори]
Управо на то и мислим. Уђи у архиву и не можеш нигдје у табели наћи чланке који су изабрани на расправи, нема их у архиви у списку уопште. -- Vux33 (разговор) 10:48, 19. септембар 2023. (CEST)[одговори]
Видим али не знам о чему се ради. — Садко (ријечи су вјетар) 11:13, 19. септембар 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: Подржавам предлог 4. Зоран Филиповић (разговор) 08:15, 20. септембар 2023. (CEST)[одговори]

Мада и превод Обавештење о сајту може да послужи. Зоран Филиповић (разговор) 09:31, 20. септембар 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: „Огласна табла” је одличан превод за „Sitenotice”. — Ђидо (разговор) 08:46, 20. септембар 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: За прву тачку, оставити све размаке због прегледности — IмSтevan разговор 18:15, 20. септембар 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: Што се тиче тачка 1.3 потпис утиче на релативност чланка, а у естетском смислу ми је лепши са цртом. Зоран Филиповић (разговор) 08:48, 21. септембар 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: У вези тачка 1.1 чињеница је да сваки размак, било у реду или између редова, носи одређени број бајтова, па с обзиром на број чланака и њихову структуру, то може представљати значајно оптерећење на серверу. Ипак, ситуација са серверима је у данашње време побољшана па се, због лакоће уређивања, може користити први пример (Индивидуални музичари). Такву врсту луксуза можемо себи да приуштимо. Зоран Филиповић (разговор) 09:37, 23. септембар 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: 1.1) Знакови размака по мени немају никакву другу улогу осим естетске тј. боље прегледности инфокутије. Мени лично одговарају оба изгледа, немам проблем што се тога тиче током уређивања, али би могли бити обрисани размаци због мање бајтаже и оптерећивања чланака.

1.2) Мислим да би било добро оставити и основну употребу.

1.3) Лепше је издвојити потпис цртом.

3) Подржавам.

4) Подржавам. — SimplyFreddie (разговор) 12:09, 23. септембар 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: 1.1 Не разумем о чему се ради конкретно и о којим знаковима ја реч па ако може колега Sadko да ми објасни пошто нисам испратио ту дискусију јер ових дана нисам баш нешто активан на Википедији. Што се тиче договора, знајући да се ретко кад договоримо за било шта (пример је заставе у инфокутијама које опет неко и дан данас мора да иде и да коригује јер неко ставља заставе без обзира што се изгласало да се то не ставља), ја мислим да је ово мала ствар која може веома лако да се коригује и да не треба на томе толико да се троши енергија за неко формално гласање.

1.2 Оставе се сви параметри па ко воли, нек пише шта може да нађе.

1.3 Без црте с обзиром да већ постоји поднаслов који каже да је то потпис тако да не видим поенту зашто би црта одвајала тај потпис од осталог дела инфо кутије.

2. Једини разлог зашто је сада превише ствари је због тренутне акције па људи желе да им спискови буду изабрани тако да не видим поенту зашто би се ишта дирало јер иначе на ту листу ретко када буде постављено 2,3 нова чланка месечно (лично сам добио критику како постављам превише чланака и како бубам ту листу превише)

3. Мала ситница која није нешто значајна тако да шта год људима буде више запало за око, лако је то променити. Мени се нпр. свиђа енглеска златна верзија, коју иначе користим на свом профилу при приказу изабраних спискова али ... ја сам ја

4. Мало ми је реч огласи некако као реклама и продаја нечега а уствари су ту обавештења (реч notice на енглеском и јесте обавештења). Можда обавештајна табла или тако нешто ?

Боки 17:42, 23. септембар 2023. (CEST)[одговори]

1) Ради се о бијелини између назива параметра и знака једнакости, наводно је тако урађено због прегледности. Поставио сам питање како бисмо видјели како више уредника размишља, какав год исход био, мислим да је нетачно тврдити да је оставити само по један знак размака између назива параметра и знака једнакости неконструктивно. У реду. 2) Не ради се само о томе. Не знам да ли си икада архивирао гласања. Шаблон је такав да условљава да сваки навод буде у четири параметра под истим редним бројем, што ће рећи да сваки пут када желим(о) да архивирамо, морамо ићи ручно и пребацивати и преправљати редне бројеве, у Архиви као и на самој страници, што је прилично пјешачког посла без икакве потребе. По новом систему односно обичној табели са практично истим параметрима, лако се у визуелном уређивачу додају, бришу и сређују сва поља. 3) Јесте ситница, међутим боја је дречава и када се поређа поред преостале двије иконице - штрчи, ко се не разумије у уређивање помислио би да желимо екстра посебно истицање спискова. 4) Обавештајна табла наводи на траг обавјештајног рада, мислим да си овдје мало под утицајем енглеског језика. Огласна табла је кратко, јасно, употребљавава се у разним институцијама деценијама и одржава суштину странице. Наравно, ако се појави још приједлога, рад сам да саслушам и узмем у обзир. — Садко (ријечи су вјетар) 18:09, 23. септембар 2023. (CEST)[одговори]
Sadko
1) Јел ме зезаш да је то некоме запало за око и да му то смета ? Као да је сад то битно да ли је један или 51 размак кад то нема никаквог ефекта на изглед странице него само уносиш податке који ће после изаћи на видело. Страшно чиме се људи баве. Дај људи да пишемо чланке и да се људи едукују у нечему.
2) Нисам стварно никад их архивирао али се у том случају слажем са обичном табелом која се у фазону прекопирај-налепи (copy-paste) онда само пребаци у архиву.
3) Слажем се с твојом констатацијом.
4. 23 године није мало :) Ајде да видимо шта ће други рећи.
Боки напиши нешто! 22:42, 23. септембар 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: Подржавам коришћење једноставнијих табела, и евентуално бих и додао колону за редни број, то може аутоматски да се попуњава. Белине, технички не морају да постоје; ако их већ има - лепше је на оку кад су у равни, али нису у равни лично ми не смета. Мислим да није постојао консензус да се користе, па не мислим да треба да има ни за брисање. Оставио бих основну употребну шаблона са параметрима који су обавезни (код оних шаблона који их имају). Некад је лакше, поготово за клице где нема много информација ни за инфокутију, попунити макар основне параметре, чиме се избегава копирање ИК које могу имати огроман број непопуњених параметара. Задржао бих црту код потписа, јер није део одељка у ком се појављује (најчешће је то део о каријери/раду). Евентуално бих центрирао потпис, а саму реч ставио у загради и испод слике потписа.--MikyM (разговор) 17:25, 24. септембар 2023. (CEST)[одговори]

Потпис би могао да се центрира, то није лоша идеја, али свакако сматрам да би требало да се одвоји цртом. И као што смо споменули, није једина ствар која је одвојена цртом, али јесте најбитнија и присутна је у свакој инфокутији. Размаци се неће брисати из чланака, овдје је више питање како ће параметри да стоје у инфокутији, одакле их уредници копирају и попуњавају у чланцима. Велика је вјероватноћа да ће остати онако како су и копирани, али ако приликом уређивања уредник дода или одузме понеки размак, неће ићи нико за њим да то исправља и прозива га. Ако се изабере основна употреба, мора се и нагласити који су то параметри, јер се дешавало да се уклањају параметри држављанство и националност и додаје народност, а ја не знам због чега народност битнији или основнији параметар од ова два. -- Vux33 (разговор) 06:58, 25. септембар 2023. (CEST)[одговори]

 Коментар: Да се не би понављали, ево укратко:

1.1) Задржати размаке. Текст је прегледнији и новајлијама је засигурно лакше да га уређују.
1.2) Довољно је само основна употреба. Ово није споменар већ најпростији биографски шаблон.
1.3) Немам неко посебно мишљење на ову тему, нити видим неку посебну разлику.
2) Подржавам све промјене које олакшавају рад уредницима, а да суштину уређивања не мијења. Тако да подршка иде и за ову идеју.
3) Немам неко посебно мишљење ни по овом питању. Подржаћу свако компромисно рјешење.
4) Апсолутна подршка. Свести број туђица на минимум. Радован 21:44, 25. септембар 2023. (CEST)[одговори]